JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

20 kroner er «umulig»

Jostein Hansen i NHO kalte et krav om lønnstillegg på 20 kroner timen for «umulig å innfri» da hotell- og restaurantbransjen begynte forhandlinger tirsdag

harald.henmo@lomedia.no

Clas Delp overleverte kravene til Hansen, som leder forhandlingsdelegasjonen for NHO Reiseliv, for Riksavtalen (hotell, restaurant og reiseliv) tirsdag formiddag. Delp er forhandlingsleder for Fellesforbundet, og oppsummerte de viktigste kravene for endringer i Riksavtalen slik:

– Det er først de kravene vi har felles med resten av forbundet, som omfangsbestemmelser for innleide, allmenngjøring av tariffavtaler og betalt pappapermisjon ved fødsel, sa han.

– Så er det lønn, selvfølgelig.

Halvparten av normalen

Nøyaktig hvor høyt det lønnskravet blir, vil forhandlingene vise. Det står ikke noe tall på kravlista.

Derimot så har flere avdelinger i forkant av oppgjøret forlangt et timetillegg på minst 20 kroner.

– Landsmøtet til Fellesforbundet gikk jo inn for å heve lønna til lavlønte opp til 95 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det vil si rundt 40 kroners tillegg på Riksavtalen. Så vi starter med å forlange halvparten, sa Enrique Mora, leder for Fellesforbundets avdeling 250, i februar.

Dyr permisjon

Det er et krav Jostein Hansen avviser kontant.

– Et krav på 20 kroner timen vil vi ikke ha mulighet til å innfri, sa han til Magasinet før han gikk inn for å starte forhandlingene for alvor.

Også de andre hovedpunktene, om innleie og pappaperm, var han mildt avvisende overfor.

– Det er ikke mye innleie i vår bransje. Vi ansetter folk på sesongkontrakter.

– Og betalt pappapermisjon vil bli mye dyrere for oss enn mange andre bransjer, siden vi er så arbeidsintensive (store deler av bedriftenes utgifter er knyttet til lønn, red. anm.), mente Hansen, som for øvrig overlevert krav uten de store overraskelsene.

Men i likhet med Delp understreket Hansen at felleskravene er helt avhengig av hva frontfagsforhandlingene kommer fram til. Inntil de er klare, forhandler man om de overenskomstspesifikke kravene.

Bort med landforpleining?

Et av Fellesforbundets krav er at landforpleiningsavtalen, en egen overenskomst i dag, forsvinner. Man ønsker å fjerne denne avtalen ved å endre omfangsbestemmelsene i Riksavtalen, altså å dra landforpleiningsavtalen inn i Riksavtalen.

– Vi har forsøkt dette tidligere i forhandlingene om landforpleiningsavtalen, men i år ønsker vi å få dem inn i Riksavtalen ved å stille krav om endrede omfangsbestemmelser, sa Delp til Magasinet.

Annonse
Annonse