JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha kvinner i mekkeyrker

Flere kvinnelige mekanikere på ett og samme bilverksted er ikke hverdagskost. Det bør det bli, mener Aps Gunvor Eldegard.

christina.halvorsen@anb.no

– Det er mange som snakker om gutter inn i jenteyrkene, men det snakkes mindre om jenter i kjeledress, sier Eldegard, som sitter i Stortingets finanskomite, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Bli lærling i kongens klær

ANB er med når Eldegard, som selv er ingeniør, besøker Toyota på Økern i Oslo, som er med i samarbeidsprosjektet «Jenter i bil og elektro».

Her møtes Eldegard av fire jenter i arbeidsklær. Kristin Karlend er én av dem. Hun er fast ansatt som mekaniker.

Karlend begynte som lærling i 2007, og da hun fikk fagbrevet var hun så glad og stolt at hun fikk tatovert inn fagbrevdatoen. Hun forteller at hun trives godt i jobben.

– Det er veldig ålreit her og et veldig godt arbeidsmiljø. Også guttene synes det er positivt at det er jenter her, sier hun.

Da Karlend var lærling på første året opplevde hun at ting var i endring.

– Verkstedet jeg jobbet ved, fjernet alle dameplakatene. Det gjorde de for å slippe det typiske stempelet. De ville heller ikke at jenter på utplassering, skulle føle det upassende. Gutta var først negative, men Toyota vil ikke ha det, sier Karlend.

– Les også: Vil ha krafttak for yrkesfag

Jentene på verkstedet synes det er positivt at det er flere jenter på samme verksted. Anja Hunskår, som er på utplassering hos Toyota, mener det også er praktiske grunner til at jenter passer inn i mekanikeryrket.

– Det er ofte lettere for oss å komme til for å få skrudd enn guttene, påpeker hun.

For henne ble grunnlaget for yrkesvalget lagt allerede i oppveksten.

– Jeg har skrudd lastebiler siden jeg var liten, så det å skru har alltid vært en interesse. Her er det et godt sosialt miljø, og jeg synes jobben er morsom, sier hun.

– Les også: Kamp om lærlingene

Dette faller i svært god jord hos politiker Eldegard.

– Dere er viktige rollemodeller for andre jenter. Men det tar lang tid å få til en endring. Det er lett å velge som «alle de andre». Derfor tror jeg at vi må påvirke til flere valg, sier Eldegard.

Hun vil ha mer yrkesinformasjon inn i ungdomsskolen, kompetanseheving blant lærere og rådgivere og likestillingsansvarlige i hver fylkeskommune. Da blir ikke lokalsamfunnene like avhengig av ildsjeler. Dessuten bør også fagbrev gi studiekompetanse, mener Ap-politikeren.

– Å få kvinner og menn til å tenke utradisjonelt i yrkesvalget vil gi bedre arbeidsmiljø, bedre lønnsbalanse og vil gi jenter og gutter dobbelt så mange reelle muligheter til å få brukt talentene sine, påpeker Eldegard.

Torsdag vil hun ta opp saken i Stortinget, og hun har også bedt kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ta tak i saken.

Må informeres bedre

Roger Kragfoss, verksmester hos Toyota på Økern ønsker også flere kvinner i bransjen.

– Hovedutfordringen er å få jenter til å søke seg til disse yrkene. Det må informeres mer på ungdomsskolene, mener også Kragfoss.

Kristin Karlend oppfordrer andre til å gjøre som henne.

– Jeg har ingen negative erfaringer med dette yrket; det er bare for jenter å søke seg inn. (ANB)

Annonse
Annonse