JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En trussel mot velferdsstaten

Fagforbundsleder Jan Davidsen og statssekretær Jan-Erik Støstad er enige om at sosial dumping er en trussel mot velferdsstaten.

stig.christensen@lomedia.no

Dette kom fram på Res Publicas konferanse om sosial dumping onsdag. Jan Davidsen trakk fram de lange linjene i Norge, med klasseforliket på 30-tallet, blandingsøkonomien, landsomfattende tariffavtaler og en god fordeling mellom de som tjener mye og de som er høyt på strå. Denne utviklingen så han nå truet med sosial dumping og flere med en «løsere» tilknytning til arbeidslivet.

– Vi har ikke klart kampen mot sosial dumping godt nok, sa han.

Davidsen mener arbeidsgiverne har en kortere og kortere horisont, med høy fortjeneste som det primære.

Flere vikarer

Davidsen gikk også til felts mot utviklingen med flere vikarer og flere midlertidige.

– Vi har et lånebasert samfunn som fordrer forutsigbarhet i ansettelsesforholdet, sa han. Lederen i Fagforbundet viste til at arbeidsgivere hopper fra den ene arbeidsgiverforening til den andre for å slippe billigere unna. Han kalte dette for en «lovlig» form for sosialt dumping, men:

– Det er jo et helvete for menneskene som opplever dette.

Selvkritikk

Davidsen tok også selvkritikk på vegne av de tillitsvalgte. Han mente mange var for lite på hugget når det gjelder å avsløre sosial dumping på egen arbeidsplass.

Dette siste sa statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad seg enig i. Han mente alle burde gjøre mer, også fagbevegelsen.

Og også Støstad mente at sosial dumping kan true den norske velferdsmodellen.

– Vi må nok en gang forsterke innsatsen, sa han, men han la likevel til at handlingsplan 1 og 2 mot sosial dumping har hatt en viktig positiv betydning.

Bærebjelken

Statssekretæren understreket at vår arbeidslivsmodell er en av bærebjelkene for den norske velferdsmodellen, og at det er betydelige utfordringer framover. Han så nå behovet for bransjespesifikke tilnærming, slik det har vært i renhold. Der skal man nå ansette regionale verneombud, samtidig som det er vedtatt allmenngjøring. Problemene på dette området er store, selv om det nå er tung satsing.

– Tre til fem års kraftig satsing må i hvert all til, spådde han. Støstad mente det var for mye lunkenhet i NHO, selv om mange arbeidsgivere var med.

Annonse
Annonse