JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske fengsler lite barnevennlige

En fersk rapport viser at danske barn får en negativ opplevelse når de besøker far eller mor som sitter i fengsel.

jan.erik.ostlie@lomedia.no

I siste nummer av ”Fængselsfunktionæren”, utgitt av det danske Fængselsforbundet, vises det til en rapport fra Børnerådet hvor Stine Lindberg har intervjuet en rekke barn om deres opplevelser etter å ha besøkt en av foreldrene i fengsel. Svarene barna gir er ikke særlig oppløftende.

Skremmende

I rapporten framgår det at mange barn syns de fysiske rammene i fengslene er ubehagelige og skremmende. 14-årige Emma, for eksempel, klager over mangelen på farger. Uklare besøksregler skal være et annet problem. Dessuten oppfordres fengselsbetjentene til å smile mer.

Kjent problemstilling

Problemstillingen er ikke ukjent her til lands heller. Foreningen For Fangers Pårørende (FFP) har i årevis kjempet for bedring av besøksrommene og andre rutiner som barn blir utsatt for når de besøker mor eller far i fengslet. Og FFP har gjort en strålende jobb på lavt budsjett. Likevel fins det fortsatt norske fengsler som har besøksrom som ikke er påfallende barnevennlige.

Prøv med et smil

Danskene har en lignende organisasjon som FFP, kalt SAVN. Denne foreningen står blant annet for undervisningen om barns forhold i fengslene på den nye grunnutdanningen for danske fengselsbetjenter. Brian Lund Andreasen, nestleder i SAVN, mener at imøtekommende fengselsbetjenter kan gjøre en stor forskjell.

– Hvis man møter barna med et smil, og for eksempel involverer dem i sikkerhetsprosedyrene, så blir alt så mye mindre farlig, sier han til Fængselsfunktionæren.

Annonse

Flere saker

Annonse