JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever handling om olje

Sp-representantene Geir Pollestad og Irene Lange Nordahl ber oljeminister Ola Borten Moe opprette et nasjonalt kunnskapssenter for oljevirksomhet i arktiske strøk.

kjell.werner@anb.no

– Nå krever vi handling fra vår egen oljeminister, sier stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (Sp) fra Troms til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun får følge av Rogalands-kollega Geir Pollestad og Senterungdommens leder, Sandra Borch.

Bakgrunnen for utspillet er et initiativ fra sentrale kunnskapsinstitusjoner i Nord-Norge og Stavanger. Initiativet er et svar på regjeringens løfter i oljemeldingen og nordområdemeldingen. Her lover regjeringen å vurdere et forskningssenter for petroleumsvirksomhet i arktiske strøk og å bygge opp nasjonal kompetanse i tilknytning til den framtidige olje- og gassvirksomheten i nord.

Les også: Vil jobbe med olje

– Oljeaktivitet i nord krever at det bygges opp kompetanse i nord. Nå utfordrer vi Ola Borten Moe til å ta grep for å sikre utdanning og forskning på dette feltet i vår landsdel. Det vil ikke være forståelse for noe annet, sier Irene Lange Nordahl og karakteriserer Statoils kontor i Harstad som et viktig gjennombrudd.

– Nå kan Nord-Norge bli attraktivt for etablering fra andre oljeaktører, legger hun til.

Geir Pollestad mener det bør kunne være en styrke for det etablerte oljemiljøet i Rogaland å bygge aksen til Nord-Norge.

– Jeg tror at olje- og gassvirksomhet i nord vil utvikle kunnskap som bidrar til økt og tryggere utvinning på hele sokkelen. Nord-Norge må fullt og helt få virkningene av olje og gass. Det holder ikke med bare en provins i nord, sier rogalendingen.

Vekst i nord

– Aktiviteten i Rogaland er stor nok. Nå må det meste av veksten komme i nord, sier Pollestad.

Han poengterer at aksen bør gå langs kysten nordover, ikke via Oslo.

Senterungdommens leder sier at organisasjonen har jobbet lenge med å få realisert planene om kompetanseoppbygging tilknyttet de nordnorske miljøene.

– Vi må sørge for at norsknorsk ungdom blir igjen i landsdelen og ikke flytter ut i så stor grad som nå, sier Sandra Borch.

Spredt aktivitet

Irene Lange Nordahl hevder at det ikke er så viktig hvor kunnskapssenteret får adresse.

– Det viktigste er at kompetansen bygges opp på alle de seks stedene som kunnskapsinstitusjonene har skissert, sier hun.

Senteret er i en interimsfase tenkt organisert i en nettverksmodell mellom likeverdige partnere der Universitetet i Tromsø er partner. De andre aktørene er Høgskolen i Narvik, Universitetet i Nordland, Universitetet i Stavanger, Iris i Stavanger og Norut. Det skisseres følgende fagområder: Petroleumsgeologi, petroleumsteknologi, arktisk offshoreteknologi, feltutbygging, drift, miljø, sikkerhet og beredskap pluss næring og samfunn. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse