JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svekket fagbevegelse i Sør-Europa

Ideen om at de sosiale parter i arbeidslivet sammen skal løse krisen på arbeidsmarkedet er god, men fungerer nødvendigvis ikke i sørlige deler av Europa, mener Stephen Nickell.

linesch@lo-media.no

Nickell er visepresident for ”Global Economics and Development” på Brookings Institution i Washington og deltok på den første rundbordsamtalen under ILO/IMF-konferansen i Oslo. Han mener at den nordiske modellen for samarbeid fungerer godt i land der partene har en relativt lik oppfatning om hvilken økonomisk modell som skal råde.

- Det resulterer i at de møter problemene og ser løsningene med omtrent samme syn på den økonomiske modellen. Men dette er nødvendigvis ikke tilfelle for eksempel sørlige deler av Europa, sa Nickell. Ulik tilnærming til utfordringene på arbeidsmarkedet har i sørlige Europa skapt større avstander mellom fagbevegelsen, arbeidsgivere og myndigheter, mente han.

- Mitt inntrykk er at uenigheten mellom arbeidsgivere og fagbevegelsen i flere land i Sør-Europa har økt gjennom finanskrisen, sa Nickell.

Fagbevegelsen taper

Også generalsekretær John Evans i TUAC, fagbevegelsens rådgivende organ for OECD mener fagbevegelsen mange steder har tapt terreng som følge av finanskrisen.

- I flere land ser vi at fagbevegelsen svekkes, sa han.

Ralf Brauksiepe, representant for arbeidsdepartementet i Tyskland mente at et velfungerende trepartsamarbeid har vært avgjørende for hvordan landet har taklet krisen på arbeidsmarkedet.

Deler byrden

- Fagbevegelsen og arbeidsgiverne har delt byrden, samt at myndighetene har tatt en økonomisk belastning.

- Vi må ikke slåss mot fagbevegelsen eller arbeidsgiverne. Vi trenger en sterke og selvstendig fagbevegelse. Det har også vært vesentlig for å forklare ansatte hva som faktisk har vært nødvendige tiltak. Det har ikke bare vært enkelt for dem å gjøre det heller, sa Brauksiepe.

Annonse

Flere saker

Annonse