JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farskap igjen tema i Stortinget

Justisminister Knut Storberget fastslo at politidirektør Øystein Mæland ikke brøt loven da han fikk surrogatbarn i USA.

Men i en prinsipputtalelse ett år tidligere sa ekspertene i departementet noe annet.

Nå ber stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) om en forklaring fra justisminister Grete Faremo (Ap).

Daværende justisminister Knut Storberget (Ap) kan ha svart feil da han i fjor fastslo at «vi har konstatert at Mæland ikke har brutt norsk lov» på spørsmål fra Håbrekke. Politidirektør Øystein Mæland har fått to barn gjennom amerikanske surrogatmødre. Surrogati er ulovlig i Norge, men lovlig i USA.

En tolkning lovavdelingen i Justisdepartementet har gjort slår langt på vei fast at medvirkning til surrogati er straffbart selv om det skjer i et land der surrogati er lovlig. Håbrekke vil ha en forklaring på hvordan Storbergets uttalelser henger sammen med tilsynelatende motstridende lovfortolkninger i departementet.

– Det er krevende å se sammenhengen mellom justisministerens forrige svar til meg og prinsipputtalelsene til lovavdelingen, sier han til NTB.

– Les også: Politidirektøren beklager

I bioteknologiloven heter det at «den som forsettlig overtrer loven eller bestemmelser gitt i medhold av loven straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder. Medvirkning straffes på samme måte». Lovavdelingen heller sterkt til at straffansvaret for medvirkning gjelder dersom man benytter seg av surrogati i utlandet, selv om det presiseres i lovteksten at «loven gjelder i riket».

«Mange av forbudsbestemmelsene i bioteknologiloven, inkludert surrogatiforbudet i §2-15, er imidlertid av en slik karakter i utforming og verdigrunnlag at det synes rimelig å holde fast ved utgangspunktet om at medvirkning fra norsk territorium til slike handlinger i utlandet rammes av den generelle straffetrusselen», skriver lovavdelingen.

– Storberget sa i sitt svar til meg i fjor at departementet konstaterer at det ikke er gjort noe ulovlig. Det må bety at han har gjort en konkret vurdering av den aktuelle saken, sier Håbrekke.

Han vil ikke spekulere på om saken bør komme på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen før han har fått svaret fra Faremo.

– Men jeg skjønner at du stiller spørsmålet, sier han.

Ute i pappaperm

Øystein Mæland har pappaperm fra jobben som politidirektør fram til midten av mai, og vil ikke kommentere den siste utviklingen i saken overfor NTB. Han har tidligere uttalt at «det er ikke noe forbud for norske borgere å gjøre dette i andre land».

Både Håbrekke og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), slo seg til ro med departementets svar i fjor sommer - riktignok ikke uten en bemerkning fra Sandberg om at Mæland hadde omgått norsk lov.

Justisdepartementet vil ikke gi sitt syn på saken før spørsmålet fra Håbrekke er mottatt og besvart. Normalt er det domstolene som gjennom prøving av lovbestemmelsene bestemmer hvordan lovene skal forstås og hvilke rammer de har gjennom rettspraksis.

Justisdepartementet har seks virkedager på seg til skriftlig å besvare spørsmålet fra Håbrekke. Dermed kan det gå over påske før svaret foreligger. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse