JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi jobber oss ikke i hjel

Spekters Anne-Kari Bratten mener de som har helse til det må jobbe i hele, faste stillinger for at vi ikke skal bli for få hender i framtida.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

På årets Spekterkonferanse lyste tittelen «Vi sløser» mot deltagerne, fulgt av undertittelen «- om vi ikke bruker mulighetene». Spekters bekymring er at vi må ta grep nå for å sikre nok arbeidskraft til å løse oppgavene vi møter etter at oljen er slutt.

Spekter mener tre grep må gjøres:

– Bygge ut infrastruktur, og spesielt InterCity-sporene på Østlandet.

– Satse på forskning og innovasjon.

– Utvikle arbeidslivsreguleringene.

Deltid

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter mener flere i arbeid er svært viktig, og ønsker så mange som mulig av de sjukemeldte, uføre og funksjonshemmede inn i arbeidslivet. I tillegg mener hun kvinnene må jobbe mer heltid. Bratten viste til statistikk som viser at menn bruker i snitt 4,4 timer per døgn på jobb, et tal som er fordelt på alle årets dager.

– VI jobber oss ikke i hjel i dette landet. Og størst potensial har kvinnene, der 41 prosent jobber deltid. Hovedregelen må være faste, hele stillinger. Og de som kan, altså har helse til det, må jobbe hele stillinger. Vil de neste generasjoner akseptere at noen jobber fullt og andre deltid, mens alle skal ha tilgang på de universelle velferdsgodene? De som ikke kan jobbe fullt, skal selvsagt ha nyte godt av disse universelle godene, sa Bratten under konferansen.

Hun bemerket også de gode tiltakene som barnehagedekning og fedrekvote, som hun mener er svært vellykket.

– Fedrekvoten viser at tvang virker. Men fremdeles er 50 prosent av mødrene hjemme, eller på Maldivene, når far tar ut permisjon, sa hun.

Utdanning

Bratten synes også det må gjøres grep for å utdanne unge mennesker til de yrkene det er behov:

– Går det an å styre udanningsvalg? Spekter tror det bør være mulig å sette spørsmålstegn ved at staten tilbyr gratis utdanninger som «Rock’n roll-entreprenørskap» eller «Moteledelse». Skal vi tilby utdanninger vi ikke trenger, spurte Bratten.

Hun gjentok også det hun har poengtert før, at hun ønsker å se på arbeidstidsreguleringene.

– Det må gå an å nærme seg å se på disse reguleringene uten å li beskyldt for å være verken en raserer av arbeidslivet eller en museumsvokter, sa hun.

Annonse

Flere saker

Annonse