JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De ansatte må ivaretas

I går kom nyheten om at Mesta Entreprenør avvikles. – Nå er det viktig at det blir kjørt gode og ryddige prosesser for de ansatte, i nært samarbeid med de tillitsvalgte, sier konserntillitsvalgt Jens-Petter Hermansen.

ane.borrud@lomedia.no

I går kom nyheten om at Mesta Entreprenør skal avvikles. Selskapet har rundt 350 ansatte. Jens-Petter Hermansen er konserntillitsvalgt og ansattrepresentant i styret, som enstemmig gikk inn for avviklingen.

Underskudd

– Det var først og fremst økonomien i selskapet som til slutt gjorde utslaget. Selskapet gikk med 192 millioner i underskudd i fjor. Vi trodde det skulle snu, men det har ikke selskapet klart.

Hermansen forteller at bedriften var i en tilsvarende situasjon i fjor sommer, og at ledelsen da lovte bedre prognoser. Dermed stanset styret en salgsprosess som var i gang.

– Vi ville prøve å satse en gang til. Vi ble forespeilet forbedringer – som ikke kom.

Dermed ville Mesta Entreprenør, dersom de store underskuddene hadde fortsatt, blitt en belastning for de andre selskapene i konsernet.

Kompromiss

Hermansen innrømmer at det er spesielt å sitte i et styre når slike beslutninger tas. Han og de to andre ansattrepresentantene i styret, Ingar Eira og Terje Dalen, jobbet for at ansatte i Mesta Entreprenør skulle ivaretas.

– Vi fikk med formuleringer i vedtaket om ansatte som ikke var der i utgangspunktet. Vi brukte flere timer på å forhandle oss fram til dette, før vi kom til et kompromiss.

Dermed fikk ansattrepresentantene inn sterkere forpliktelser fra ledelsen til å ivareta de ansatte, ifølge Hermansen.

– Vi må klare å redde mest mulig over i de andre delene av konsernet, til de mer lønnsomme delene, sier konserntillitsvalgt.

Han forteller at Mesta Drift, med 1.100 ansatte, er tre ganger så stor som Entreprenør.

– Mesta Drift har bygget seg langsomt opp. De sleit også, men klarte å snu. Det er veldig positivt. For Mesta som konsern er det mer å hente i å satse på dem.

Markedsdirektiv

I går uttalte forbundsleder Erna Hagensen at hun var skuffet over næringsminister Trond Giske. Dette er en skuffelse som Jens-Petter Hermansen deler. Nærings- og handelsdepartementet eier 100 prosent av aksjene i Mesta.

– Det ser ikke ut som om eieren er særlig opptatt av å ha et markedskorrektiv. Departementet er kun opptatt av kroner og øre. Vi har fått sterke føringer fra departementet om ikke å ha selskap som går med underskudd, forteller han.

Hermansen er svært skuffet over at eierne ikke ser behovet for å ha kompetanse i egen regi.

– Jeg er skuffa over at de ikke har gjort noe i tide. Det var en beslutning som Bondevik II-regjeringen gjorde, å fjerne Mesta som markedskorrektiv. Historien har bevist at det er et skrikende behov for markedskorrektiv. Statens vegvesen ble brukt til å korrigere markedet der markedet ikke fungerte, der andre selskaper tok for høye priser.

– Hva mener du Næringsdepartementet kunne ha gjort?

– De kunne ha flytta oss til en annen kategori i eiendomsmeldingen. Nå er vi i kategori 1, kun med økonomisk interesse. Vi burde ha blitt flyttet til kategori 3.

Kategoriene Hermansen refererer til er kategorier i Statens eiendomsmelding, som definerer regjeringens mål med statens eierskap i det enkelte selskap. De fire kategoriene er

1. Selskaper med forretningsmessige mål

2. Selskaper med forretningsmessige mål og nasjonal forankring av hovedkontor

3. Selskaper med forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål

4. Selskaper med sektorpolitiske mål

Da den nye eierskapsmeldingen kom for et par år siden, jobbet Hermansen for å få flyttet Mesta i kategori, noe som ville ha innebåret at staten hadde samfunnsmessige hensikter med selskapet, og ikke bare økonomiske interesser.

– Jeg har ikke blitt hørt, slår han fast.

– Hva blir konsekvensene av at Mesta Entreprenør forsvinner?

– Jeg frykter at vi vil se en dreining mot stadig flere innleide ansatte, og bruk av utenlandske underentreprenører. Og så frykter jeg at anleggsbransjen blir mindre og mindre attraktiv for norsk ungdom.

Framover

Hermansen beklager at ledelsen i Mesta Entreprenør ikke klarte å snu den negative utviklingen i firmaet.

– Men når det nå først gikk den veien er det viktig at det blir kjørt gode og ryddige prosesser for de ansatte, i nært samarbeid med de tillitsvalgte, avslutter han.

Annonse
Annonse