JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Viktig seier for ISO-fagene

Etter år med tautrekking skal ansatte i ISO-fagbedrifter i offshorebransjen over på Verkstedoverenskomsten. – Fantastisk, sier forbundssekretær Jørn Eggum.

eline@lomedia.no

Når riksmekler Kari Gjesteby så smått setter i gang meklingen i frontfagene, er det i det minste en vanskelig sak hun kan kvittere ut: Kravet om at ISO-fagbedrifter (isolatører, stillasbyggere og overflatearbeidere) rettet inn mot offshorevirksomheten, skal omfattes av Verkstedoverenskomsten.

Glade i forbundet

For Fellesforbundet har dette vært et svært viktig krav, fordi ISO-ansatte som har gått på en annen overenskomst enn andre reisefolk innen offshore har hatt mye dårligere vilkår enn sine kollegaer. Derfor er forbundet godt fornøyd med at det trass i ellers lite framgangsrike forhandlinger, er oppnådd en enighet om denne saken mellom partene.

– Dette er en fantastisk god nyhet som Fellesforbundet har jobbet hardt for å få til i mange år. Nyheten vil bli veldig godt mottatt blant ISO-fagsmedlemmer som jobber i leverandørindustrien, sier forbundssekretær Jørn Eggum i en pressemelding.

I praksis betyr enigheten at ISO-fagarbeidere flyttes over fra Fellesoverenskomsten for byggfag, den såkalte FOBen, til Verkstedoverenskomsten, VO.

Virkning umiddelbart

Det betyr også at Fellesforbund-medlemmene som nå flyttes over på VO inngår som en del av frontfagforhandlingene allerede i år.

– De skal altså stemme under uravstemningen på Verkstedoverenskomsten. Innen 13. april vil det bli klarlagt hvilke bedrifter og medlemmer dette gjelder, forteller Eggum.

Forbundet peker på en annen viktig effekt av at ISO-arbeiderne flyttes over på VO, nemlig at klubbene i disse bedriftene nå vil få mulighet til gå-sakte aksjoner under lokale lønnsforhandlinger.

Lang prosess

Det har vært en lang prosess internt i Fellesforbundet å komme fram til at dette kravet skal fremmes, fordi det å flytte folk over på andre overenskomster kan få konsekvenser for forbundsavdelingenes økonomi.

I et tidligere intervju med Magasinet for fagorganiserte understreket forbundssekretær Jørn Eggum at medlemmenes avdelingstilhørighet ikke er noe forbundet sentralt i utgangspunktet tar stilling til.

Annonse
Annonse