JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever stans i ulveprosjekt

Sps Trygve Slagsvold Vedum protesterer kraftig på de svenske planene om å flytte ulvevalper fra dyreparker til naturen.

christina.halvorsen@anb.no

– Den svenske ulven er ikke bare svensk. Den skaper store problemer også på den norske siden av grensen, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

– Les også: Vurderer ulv langs grensen

Fra og med mai og fram til utgangen av 2014 planlegger svenskene å sette 20 ulvevalper fra dyreparken ut i naturen. Disse kan bli plassert nær den norske grensen, meldte NRK torsdag.

Årsaken er at den svenske ulvestammen sliter med innavl. Ifølge en EU-rapport er ikke genmaterialet hos ulvene godt nok til å sikre stammen. De vil derfor fornye ulvegenene ved hjelp av ulver fra dyreparker.

– Vi vil sikre at vi får inn nytt genetisk materiale. Fordi det er en begrenset innvandring av ulv til Skandinavia har vi da fått i oppdrag å hjelpe til at det føres inn ulv i Sverige, sier prosjektleder i det svenske naturvernsdirektoratet, Helene Lindahl Vik.

– Les også: Rundt 300 ulv i Sverige

Torsdag ga Slagsvold Vedum klart uttrykk for sitt syn i saken overfor den svenske landbruksministeren, Eskil Erlandsson (Centerpartiet), under et møte i Stockholm.

– Jeg ga tydelig uttrykk for at planene om å flytte ulvevalper fra svenske dyrkeparker til naturen er helt uakseptabelt, sier Slagsvold Vedum.

– Hvis det settes ut mer ulv i Sverige, får det store konsekvenser i Østfold, Hedmark og trøndelagsfylkene, sier Slagsvold Vedum, som opplevde møtet i den svenske hovedstaden som konstruktivt.

– Det har kommet signaler om at prosjektet i første omgang utsettes. I beste fall vil hele ideen havarere, håper Sp-politikeren. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse