JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siste skift på Follum

I dag ble den siste papirmaskinen på Follum skrudd av. Dermed sørget Norske Skog for å sette punktum for 139 års historie med treforedling på Ringerike.

randi@lomedia.no

356 ansatte, høy og lav, pensjonister og tidligere direktører - alle står og venter i den digre hallen der PM7, papirmaskin nummer 7, snurrer og går for siste gang. Full tambur om 25 minutter, meldes det fra kontrollrommet. Da er papirvalsen full, med 42.000 meter Norbright 72, et bedre magasinpapir, som skal til Kuwait.

Minuttene går, stemningen blir mer og mer alvorstung, og mobilkameraene holdes klare. Nå skrives industrihistorie på Ringerike. En beklagelig og lite ærerik avslutning, vil mange si.

Så tuter et signal, papirbanen er brutt, og operatør Kjell Gunnar Godli får æren av å skru av maskinen for godt.

– En epoke er slutt. Det er litt tragisk. Men jeg er en av de heldige, for jeg gikk av med AFP for halvannet år siden, sier min sidemann, blank i øynene.

Industrislakt

De har visst at det ville komme. I november kom nyheten om Norske Skog ville avvikle papirproduksjonen på Follum. 8. desember var det endelig vedtatt.

Og konsernet var uvillig til å selge, trass i at skogeierselskapet Viken Skog la nær 300 millioner på bordet. Follum skulle dø, iallfall som papirfabrikk.

– Vanskjøtsel over tid førte til at vi ble slakta, mener fagforeningsleder Stein Roar Eriksen. De siste ti åra har den ene beslutningen etter den andre revet grunnen vekk under den tradisjonsrike fabrikken. Kraftstasjonen ble solgt for ti år siden, dermed mistet Follum 30 prosent av krafttilgangen sin, og måtte kjøpe til full pris. Så kom nedstengningen av en papirmaskin i 2007. Og i 2010 ble kraftkontrakten solgt. Eriksen kaller beslutningstakerne for industrinedleggere, som vil bli stående som en parentes i norsk industrihistorie.

Så kanskje er dette beretningen om et varslet mord.

For det går jo godt med Follum, de hadde budsjettert for 100 millioner dette året, trass i høy kronekurs og høy strømpris. Mens det går mindre bra med de to andre fabrikkene i Norge, Skogn går i minus og Saugbrugs i Halden går heller ikke veldig godt.

Derfor sier også mannen i portvakta, med 30 års fartstid på Follum:

– Det er faktisk store sjanser for at vi kunne gått med overskudd. Trist, ja. Synd for Norske Skog at de legger ned det eneste anlegget som kan kjøre alle papirkvaliteter, og ikke et av anleggene som har problemer.

Vemod og bitterhet

Utenfor porten har ansatte satt opp en «gravstøtte». Follum 1873-2011. Takk for alt. Nederst står det: Velkommen etter, Norske Skog.

Og det er bitterhet. Marianne Grønvold, kasserer i fagforeningen sier:

– Det legger dobbelt stein til byrden at egne kamerater, tillitsvalgte fra Fellesforbundet, sitter i styre og bedriftsforsamling og stemmer for å legge oss ned. Vi hadde nok tapt uansett. Men jeg satt der og så hva de faktist stemte.

Så er det tid for takk og farvel i PM7-hallen. Fabrikkdirektør Oddvar Sandvei som takker alle for samholdet, gløden og fleksibiliteten. Mot alle odds har Follum-folket innfridd alle løfter til styret, og til og med holdt seg friske og på jobb. Bare 3,8 prosent sykefravær i en slik vanskelig periode sier sitt om lagånden. Nå gjelder det å se framover, og bla om til en ny side.

Avmakt og sinne

Follum har vært den flinkeste i Norske Skog, og omstilt seg fra avispapir til magasinpapir. Derfor kan ikke fagforeningsleder Stein Roar Eriksen forstå vedtaket om nedleggelse, sier han til sine arbeidskamerater. Han mener det er komplett uforståelig at konsernet «gir bort» dette papiret til utenlandske konkurrenter, som nå bare sitter og gnir seg i hendene.

– Jeg føler sinne og avmakt over vedtaket. Og sorg. Jeg har lyst til å grine, sier han. Og er neppe den eneste. Samfunnet Follum blir borte, fagkunnskap blir spredt for alle vinder, og fagforeningsfellesskapet knust.

Til nå har rundt 100 av de ansatte fått seg ny jobb, og noen går av med pensjon. Men mange, om lag 250, er ennå ikke i havn med nytt arbeid.

En snau uke før nedleggelsen gikk Norske Skog med på å selge anlegget til Viken Skog for 60 millioner. Med klausul om at papirmaskinene ikke skal settes i drift igjen.

Men Viken har andre planer. Det skal bli en «treklynge» på Follum, energiproduksjon og annet med tømmer som råstoff.

– Norske Skog har avvist å ta samfunnsansvar. Men det har ikke Viken Skog gjort. De har invitert til dugnad for et nytt Follum, basert på tømmer. Derfor må vi håpe på at Follum på nytt vil stige opp – som Fugl Fønix fra asken. Sier Eriksen.

Annonse

Flere saker

Annonse