JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeider for Kongo-fangene

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier norske myndigheter jobber aktivt for å finne en løsning for drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French, som sitter fengslet i Kongo.

Det sier Støre i et svar til Dagfinn Høybråten (KrF), som nylig sendte et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og spurte hva som ble gjort for å få de to drapsdømte nordmennene hjem fra Kongo.

I svarbrevet skriver utenriksministeren at norske myndigheter har pekt på den vanskelige humanitære situasjonen de fengslede befinner seg i.

– Les også: Fraktet til hovedstaden

«Dette ble også fremhevet i et brev fra statsminister Stoltenberg til president Kabila, som nylig ble overlevert i Kinshasa,» skriver Støre og legger til at Norge nå venter på tilbakemelding fra presidenten.

Tjostolv Moland og Joshua French er i tre rettsinstanser dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. For å få fortgang i prosessen med soningsoverføring til Norge, valgte de å ikke anke den siste dommen fra juni 2010. I desember ble de overflyttet fra Kisangani til et fengsel i hovedstaden Kinshasa. Snart har de sittet tre år i fengsel i det sentralafrikanske landet.

De har søkt om både benådning og soningsoverføring. Ifølge Støre har det kommet signaler fra kongolesisk side om at begge disse alternativene kan være aktuelle.

– Les også: Gleder seg ikke for tidlig

Høybråten sier han er fornøyd med at Norge har henvendt seg til president Kabila.

– Det er på høy tid at denne saken løst. Den må ikke få gå i glemmeboken. Jeg forventer at statsministeren følger opp denne henvendelsen slik at de to nordmennene kan komme hjem til Norge, sier KrF-politikeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse