JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO tar æren

LO ser det som sin fortjeneste at vikarer i framtida skal likebehandles med fast ansatte, og at regjeringen nå innfører en rekke bestemmelser for å styrke vikarenes rettigheter.

Vikarer skal ha lik lønn og like arbeidsvilkår som de fast ansatte i bedriften de er utleid til, fastslår arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) i en kommentar til lovforslaget som ble lagt fram fredag.

Regjeringen vil dessuten innføre flere bestemmelser som gir den som leier inn arbeidskraft fra et vikarbyrå innsyn i vikarens avtalevilkår, men som også gjør innleieren ansvarlig for vikarbyråets plikt til å dekke lønn og godtgjøring. Også tillitsvalgte hos innleier blir gitt utvidede fullmakter til innsyn og konsultasjon om behovet for vikarer før innleie finner sted.

– Dette er en god og kraftfull tiltakspakke. LO har krevd tiltak for å få et mer anstendig arbeidsliv og en seriøs bemanningsbransje. Regjeringen følger langt på vei opp LOs krav i høringen, sier LO-leder Roar Flåthen om regjeringens lovforslag.

– Les også: – Bør ikke ta dissens

Kravene fra LO ble fremmet for å demme opp for uheldige virkninger av EUs vikardirektiv. LO går imot implementering av direktivet, men forutsetter at regjeringen må innføre vernetiltak for å hindre at arbeidsmiljølovens bestemmelser skulle endres eller vannes ut.

– Vi står uansett sterkere med denne tiltakspakken om vi implementerer direktivet eller ikke. Vi merker oss også at hvis Stortinget gir sitt samtykke til implementeringen, vil regjeringen i en erklæring fastslå at den legger til grunn at norske regler om bruk av ansatte i vikarbyråer er forenlig med direktivet, og at lovforslagene fremmes under en uttrykkelig forutsetning om dette, sier han.

– Les også: Stopper ikke vikardirektivet

– Tiltakspakken følger opp likebehandlingsprinsippet og vil gi vikarbyråansatte bedre arbeidsvilkår og sikre en mer seriøs bemanningsbransje. Fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Også utenlandske vikarbyråer skal omfattes av de nye bestemmelsene.

– Gjennomføring av likebehandlingsprinsippet og tiltakspakken innebærer at norsk rett vil være i tråd med vikarbyrådirektivet, legger hun til.

Både SV og Senterpartiet tar dissens mot innføring av direktivet når det skal vedtas i Stortinget. Arbeiderpartiet vil likevel sikre flertall for implementering sammen med de borgerlige opposisjonspartiene. Det samme skjedde da tjenestedirektivet og datalagringsdirektivet ble del av norsk lovgiving. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse