JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-kluss offshore

LO-sekretær Trine Lise Sundnes vil følge opp advarsler fra offshoretillitsvalgte om gradering av sykemeldinger, lønn, arbeidstid og oppfølging av sykemeldte og pendlersituasjonen i forbindelse med den nye IA-avtalen.

Industri Energi avholder torsdag og fredag denne uka sin årlige HMS-konferanse, men 120 deltakere.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes fra LOs ledelse redegjorde for den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Fra tillitsvalgte fikk hun presentert en rekke problemstillinger i den nye IA-avtalen som skaper kluss i oppfølging av offshorearbeidere.

Hensikten med ny avtale om inkluderende arbeidsliv er at det i enda større grad skal tilrettelegges for at sykemeldte arbeidstakere skal kunne kombinere sykefravær med jobb.

Lengre fravær

Henning Johan Mørk fra KCA Deutag Drilling Norge anskueliggjorde problemstillingen ved å bruke influensa som et eksempel.

- Ved influensa blir en offshoransatt sykemeldt de 14 dagene den ansatte skulle hatt offshoreperioden, mens på land kan man være friskmeldt etter fem dager.

Asle Reime fra ESS Offsore pekte på at hans arbeidsgiver, som underleverandør av forpleining offshore, har få om noen muligheter til å tilrettelegge for sykemeldte ute på en rigg, fordi operatøren enten ikke er IA-bedrift eller ikke kjenner ansvar for å tilrettelegge for den sykemeldte hos underleverandøren.

Wilfred Jacobsen, også fra ESS Offshore, utdypet problemstillingen med manglende innflytelse overfor operatør.

- Vårt problem er at hvis vi skal tilrettelegge er vi avhengig av operatørselskapene. Dette handler om sengekapasitet, helikopterseter og så videre. Vi har anlegg på land der vi kan tilrettelegge for gradert sykemelding og oppfølging, men hva hvis tilrettelegging blir langvarig, hvilken lønn og arbeidstid skal den enkelte da ha?

Problem for pendlere

Det ble også påpekt at graderte sykemeldinger innebærer å følge et tilpasset behandlingsopplegg, og at dette er vanskelig å få til offshore. Thomas Haugland, fra KCA Deutag Drilling Norge, trakk frem at NAV-kontorene i mye større grad bør samarbeid seg imellom, fordi mange ansatte ikke bor like ved hovedkontoret.

Sundnes appellerte de tillitsvalgte til i god tid å finne oppfølgingsmuligheter på landanlegg eller tenke bruk av hospitering i andre virksomheter for en periode, men understreket at dette måtte være basert på frivillighet fra den enkelte sykemeldte.

Sundnes understreket også at hovedarbeidsgiver har et ansvar for HMS også for arbeidstakerne fra underleverandører, men at Reime og Jacobsen trakk opp en viktig problemstilling.

- Det er noe vi må følge opp i det videre IA-arbeidet, sa hun.

Les mer hos Industri Energi

Annonse

Flere saker

Annonse