JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange pågrepet i Aarhus

Brustein og flasker fløy gjennom lufta, 83 personer ble pågrepet, og en politimann kom til skade da høyreradikale og motdemonstranter samlet seg i Aarhus lørdag.

Etter en rolig start på de rivaliserende markeringene begynte en større gruppe svartkledde antifascister å kaste flasker mot politiet og høyreekstremistene i Mølleparken i Aarhus.

Så begynte også brusteinene å hagle, og en politimann kom lettere til skade.

Av over 83 personer som ble pågrepet, er det også svensker og nordmenn, opplyser dansk politi.

Det er ikke trolig at noen av de pågrepne vil bli sittende i varetekt, nesten alle kan vente seg å bli bøtelagt for ordensforstyrrelse før de blir sluppet ut igjen, får NTB opplyst av politiet i Aarhus.

Lav deltakelse

Høyreekstremister fra en rekke land deltok på lørdagens internasjonale Aarhus-samling, som arrangeres av Danish Defence League. Likesinnede fra grupper som Norwegian Defence League, Stopp islamiseringen av Norge og Kristent samlingsparti deltok sammen med representanter fra Storbritannia, Bulgaria, Finland, Sverige og Polen.

Det var ventet rundt 1.000 deltakere på samlingen, men ifølge politiet ble oppmøtet bare på rundt 150.

– Vi er her for å markere en samlet europeisk motstand mot ideologien islam. Det politisk-militante budskapet de kommer med, passer ikke inn i Vesten, sier leder Ronny Alte, i Norwegian Defence League til TV 2.

– Sprer hat

Samtidig hadde gruppa Aarhus For Mangfoldighet kalt sammen til motdemonstrasjoner, og de to grupperingene demonstrere kun få hundre meter fra hverandre, atskilt av politiet.

Ifølge politiet møtte om lag 5.000 personer opp til motdemonstrasjonen, der det også var flere nordmenn med.

– Jeg synes det de gjør, kan skape store problemer i samfunnet vårt i dag fordi de sprer hat, hat som kan være med å skape større skiller mellom folk, sier generalsekretær Seher Aydar i Rød Ungdom til TV 2.

Stort politioppbud

Politiet på Øst-Jylland hadde innkalt den største beredskapen noensinne foran lørdagens høyreekstreme samling.

– Vi vil være veldig synlige i gatebildet. Det vil være mer politi i Aarhus enn det noensinne har vært tidligere, sa Bent Preben Nielsen i politiet til Politiken.

– I mine 35 år på Jylland er dette den største aksjonen jeg har vært med på, sier han.

Nielsen sa før demonstrasjonene at politiet ikke ventet bråk, og understreket etter at markeringene var over, at de hadde hatt situasjonen under kontroll.

Politiet kommer til å være i høy beredskap gjennom natten.

Begynte rolig

Til å begynne med gikk ting rolig for seg i Mølleparken i Aarhus. Unge og eldre, autonome og barnefamilier, ballonger og paroler: Slik så det ut da antirasister og venstreradikale samlet seg i Aarhus lørdag i protest mot en samling på den ytterste høyrefløy, skrev avisa Politiken.

– Det var en kjempefin demonstrasjon. Det er flott at så mange viser avsky mot disse høyreekstremistene. De er den største trusselen mot Europa nå, og det forstår tydeligvis folk, sa en svensk kvinne til nyhetsbyrået TT. (ANB-NTB-Ritzau)

Annonse
Annonse