JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener han ikke var inhabil

Bjarne Håkon Hanssen tar til motmæle.

Han framholder at han ikke var inhabil da han som helse- og omsorgsminister ga 30 millioner kroner til organisasjonen hvor hans kone jobbet.

Den tidligere statsråden og profilerte Ap-politikeren har så langt ikke deltatt i debatten om sin egen omstridte tildeling av 30 millioner kroner til et behandlingstilbud til rusmisbrukere i regi av Kirkens Bymisjon. I en lengre kommentar i Aftenposten lørdag gir han sin versjon av saken.

– Var habil

«Jeg mener jeg var habil i denne saken. Min daværende ektefelle var, mens jeg var helse- og omsorgsminister, en av 1.150 ansatte i Kirkens Bymisjon i Oslo. Hun var leder for pårørendeskolen, som arbeider med pårørende til demente. Hun satt ikke i styret. Hun satt ikke i ledergruppen. Hun jobbet ikke i den avdelingen som fikk bevilgningen», skriver Bjarne Håkon Hanssen.

Hanssen hadde på et tidlig tidspunkt opplyst om stillingen til hans daværende kone, angivelig for å unngå habilitetsproblematikk. Det framgår imidlertid ikke av innlegget hvem som vurderte habiliteten i den aktuelle saken.

Normalt vurderer statsråden sin egen habilitet. Er det tvil, blir lovavdelingen i Justisdepartementet bedt om å vurdere saken. Det synes ikke å ha vært gjort i dette tilfellet.

– Les også: Ga 500.000 til hjemstedet

«Departementet mente da også at hennes stilling som leder av pårørendeskolen i avdeling aldring og kultur ikke var til hinder for denne tildelingen av tilskudd til andre deler av organisasjonen», skriver han.

Pengene ble bevilget i 2009, og Kirkens Bymisjon fikk beskjed om at departementet ønsket å gi samme beløp året etter. Siden er prosjektet skrevet inn i statsbudsjettet, og organisasjonen har til dags dato fått 120 millioner kroner til prosjektet.

Det var Hanssen selv som tok initiativ til tildelingen, og som selv kontaktet Kirkens Bymisjon. Framgangsmåten gikk imidlertid mot vurderingene i Helsedirektoratet, og andre organisasjoner som Blå Kors og Frelsesarmeen følte seg forbigått.

– Unødvendig med anbud

Hanssen avviser imidlertid at det var nødvendig å la andre søke om pengene.

«Embetsverket foretok en vurdering av hvorvidt den planlagte tildelingen kom inn under lov om offentlige anskaffelser, og således måtte lyses ut som et anbud. Konklusjonen var at det ikke var nødvendig med en utlysning», skriver han.

Den tidligere statsråden mener åpenbart at det ikke ble gjort feil i den aktuelle saken, og synes å mene at det heller ikke var nødvendig å gjøre noe annerledes. Snarere tvert imot.

Stolt av tildelingen

«De beslutninger jeg tok i 2009, og de bevilgninger dette førte til, hjalp en utsatt gruppe i vårt samfunn. Det ga svake og utslåtte mennesker et verdig helsetilbud. Det er jeg stolt av å ha utrettet, og jeg er trygg på at jeg har gjort det på en måte som tåler dagens lys», skriver han.

Det var behov for handling raskt for å gi de aller tyngste misbrukerne et skikkelig behandlingstilbud, ifølge Hanssen.

Millionene hjalp Kirkens Bymisjon til å utvikle det daværende lavterskeltilbudet til det som i dag er kjent som 24sju, som gir rusmisbrukere medisinsk hjelp, mat, hvile og sårstell. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse