JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anklager om valgfusk

Det er blitt fusket med valgsedlene over hele Myanmar, ifølge en talsmann for partiet til Aung San Suu Kyi.

Nyan Win sier han har mottatt en rekke klager på at det er smurt voks over feltet der man kan krysse av for å stemme på Det nasjonale demokratiforbundet (NLD), slik at stemmekrysset senere kan viskes ut.

– Dette skjer over hele landet. Det er valgkommisjonen som er ansvarlig, sier Win.

NLD kjemper om å ta 44 av de 45 setene i nasjonalforsamlingen som er på valg i søndagens suppleringsvalg.

Demokratiforkjemper og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi ventes for første gang å få en plass i forsamlingen.

De militære sitter trygt

Myanmar opplever oppsiktsvekkende reformer, men de militære sitter fortsatt trygt.

Søndagens suppleringsvalg vil ikke endre maktforholdene i Myanmar, men er likevel symbolsk viktig, mener styrelederen i Den norske Burmakomité, Harald Bøckman.

– Militærjuntaen har funnet ut at deres beste odds er å iverksette en kontrollert og begrenset demokratisering, sier han.

– De kaller det for et demokrati der disiplinen blomstrer. På mange måter er det snakk om en revolusjon ovenfra, sier Bøckman.

Bør belønnes

Bare 48 av de 1.158 plassene i Myanmars nasjonalforsamling er på valg, men det er første gang på over 20 år at opposisjonen fritt får delta.

– Om man ser på det formelle, så sitter de militære trygt. Men det forbauser at de har satt i verk tiltak som svekker egen makt. Men de gjør jo dette for å styrke seg, mener Bøckman, som selv nylig besøkte landet.

Dersom søndagens valg blir fritt og rettferdig, mener han likevel at regimet i landet bør belønnes ved at omverdenen letter på sanksjonene.

– Les også: Suu Kyi vil til Norge

– Opposisjonen mener også at de ikke kan la anledningen gå fra seg, og de håper at prosessen som nå er innledet, skal bli vanskelig å reversere, sier Bøckman.

For Aung San Suu Kyi og Den nasjonale demokratiforbundet (NLD) blir søndagens valg på mange måter en generalprøve på valget i 2015.

Håpet er at det de kommende årene skal tvinge seg fram grunnlovsendringer, som åpner for mer reelt demokrati.

– Opposisjonen har et langt perspektiv og ser helt fram mot valget i 2020, konstaterer Bøckman.

Ustoppelig dame

Bøckman tror det er flere grunner til at generalene i Myanmar nå tilsynelatende åpner døra på gløtt for demokrati.

– En av grunnene er nok at de er stilt overfor en ganske ustoppelig dame, som ikke gir seg. Aung San Suu Kyi kan være i eller utenfor fengsel, de blir ikke kvitt henne, sier han.

Innser

De internasjonale sanksjonene har også bidratt, selv om effekten av dem kan diskuteres, mener han.

– De har i alle fall hatt en symbolsk funksjon og jeg tror at de innser at vestmaktene ikke vil slutte å presse dem, sier Bøckman.

Myanmar fikk i fjor formelt et sivilt styre, men ledes fortsatt av tidligere militærtopper. President Thein Sein er en av mange generaler som har hengt fra seg uniformen for å bli politiker. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse