JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vanskelig situasjon i Sverige

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beklager at Sverigedemokraterna har fått innpass i Riksdagen.

Han mener svensk politikk går en vanskelig tid i møte.

Innvandringskritiske Sverigedemokraterna har fått mye kritikk i valgkampen, men fikk nok stemmer til å havne på vippen i Riksdagen. Den borgerlige alliansen fikk ikke rent flertall, men ser ut til å fortsette i regjeringsposisjon.

– Det er et valg uten en helt klar vinner. Moderaterna går fram, men regjeringen taper flertallet den hadde, sier Stoltenberg til NTB.

– Sverige har fått en vanskelig parlamentarisk situasjon ved at Sverigedemokraterna har kommet på vippen, sier han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vil søke støtte fra Miljöpartiet, som tilhører den rødgrønne blokken og foreløpig ikke ser ut til å være villig til å samarbeide med de borgerlige.

– De (Sverigedemokraterna) står for ytterliggående synspunkter i innvandringspolitikken, og jeg beklager at de har fått så stor tilslutning som de har fått. I tillegg skaper det jo problemer for regjeringen som ikke har flertall, sier Stoltenberg.

Sosialdemokratisk nedtur

Norske arbeiderpartipolitikere har i valgkampen støttet Socialdemokraterna, som gikk på et nederlag i valget. Aldri tidligere har svenskene gitt fornyet tillit til en borgerlig regjering.

– Socialdemokraterna gjør et svært dårlig valg, det har Mona Sahlin selv slått fast. Det viser at det er forskjeller mellom Norge og Sverige. Vi vant valget i fjor, gikk fram og beholdt flertallet. I Sverige har Socialdemokraterna gått tilbake, og regjeringen har tapt flertallet, sier Stoltenberg.

– Det er ulike årsaker til det, og jeg vil ikke spekulere på årsakene, legger han til.

Godt samarbeid

Stoltenberg ser uansett fram til å fortsette samarbeidet med Reinfeldt, som etter alt å dømme fortsetter som statsminister.

– Jeg har samarbeidet godt med Fredrik, og Norge og Sverige står hverandre nær. Jeg ønsker Fredrik lykke til og ser fram til å samarbeide videre med ham, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse