JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feirer i Myanmar

Aung San Suu Kyi er valgt inn i nasjonalforsamlingen, og Myanmars opposisjon feirer.

Men de militære holder fortsatt grepet om makten.

– Vi har ventet på denne dagen så lenge. Jeg er så glad, sier en tilhenger av Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) til AFP.

Partiet kunngjorde til stor jubel fra tusenvis av støttespillere at de lå an til å vinne i alle valgkretsene hvor de hadde stilt kandidater i suppleringsvalget søndag.

Suu Kyi vant ifølge NLD med overveldende flertall i sin valgkrets Kawhmu, men de offisielle valgresultatene skal kunngjøres av valgkommisjonen i Myanmar.

Symbolsk viktig

Søndagens suppleringsvalg vil ikke endre maktforholdene i Myanmar, men er likevel symbolsk viktig, mener styrelederen i Den norske Burmakomité, Harald Bøckman.

– Militærjuntaen har funnet ut at deres beste odds er å iverksette en kontrollert og begrenset demokratisering. De kaller det for et demokrati der disiplinen blomstrer. På mange måter er det snakk om en revolusjon ovenfra, sier Bøckman.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener valget er et viktig skritt i retning av politisk reform i landet.

– Det er gledelig at Aung San Suu Kyi nå endelig får ta sin rettmessige plass i Myanmars politiske institusjoner. Valget er slik sett en milepæl, sier Støre i en pressemelding.

Fuskanklager

Valget gikk rolig for seg, men ifølge opposisjonen ble det begått valgfusk.

Bare 48 av de 1.158 plassene i Myanmars nasjonalforsamling var på valg søndag. Men det er første gang på over 20 år at opposisjonen fritt får delta.

– Om man ser på det formelle, så sitter de militære trygt. Men det forbauser at de har satt i verk tiltak som svekker egen makt. Men de gjør jo dette for å styrke seg, mener Bøckman, som selv nylig besøkte landet.

Militært grep

Myanmars grunnlov slår fortsatt fast at hver fjerde plass i nasjonalforsamlingen skal være forbeholdt militært personell, direkte utpekt av forsvarssjefen.

De militæres parti USDP kontrollerer i dag nærmere 80 prosent av de resterende plassene, og opposisjonen har derfor uansett lite den skulle ha sagt.

Valget markerer likevel et håp om en lysere framtid i Myanmar, der landets president, tidligere general Thein Sein, i fjor uventet åpnet for reformer.

– Opposisjonen mener også at de ikke kan la anledningen gå fra seg, og de håper at prosessen som nå er innledet, skal bli vanskelig å reversere, sier Bøckman.

Test i 2015

Kjell Magne Bondevik i Oslosenteret for fred og menneskerettigheter understreker at selv om det har vært en positiv utvikling i retning av demokrati i Myanmar, er det ikke demokrati i landet ennå.

– Den store testen blir valget i 2015, når samtlige plasser til nasjonalforsamlingen skal velges, sier han.

Myanmar står nå overfor en ny og krevende fase, understreker Bondevik.

– Suu Kyi har vært en kritisk røst utenfor, nå kommer hun innenfor. Det store spørsmålet blir om regjeringen vil være samarbeidsvillig eller om den vil prøve å overkjøre henne, sier han.

Generalprøve

For Aung San Suu Kyi og NLD er søndagens valg på mange måter en generalprøve på valget i 2015.

Håpet er at det de kommende årene skal tvinge fram grunnlovsendringer som åpner for mer reelt demokrati. Bøckman tror det er flere grunner til at generalene i Myanmar nå tilsynelatende åpner døra på gløtt for demokrati.

– En av grunnene er nok at de er stilt overfor en ganske ustoppelig dame som ikke gir seg. Aung San Suu Kyi kan være i eller utenfor fengsel, de blir ikke kvitt henne, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse