JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forhandle om egen lønn

Seks av ti danske statsansatte vil kutte ut de kollektive lønnsforhandlingene og heller forhandle direkte med sjefen om egen lønn.

De sier også at blir mest motivert av lønnstillegg som kommer som følge av egne prestasjoner.

Det er resultatet av en undersøkelse analyseinstituttet Epinion har utført for den danske Personalstyrelsen.

– Vi kunne motivere folk meget bedre

– I dag får noen ansatte automatisk lønnsopprykk uten å prestere noe ekstra, mens andre burde belønnes bedre. Vi kunne motivere folk meget bedre enn nå, sier direktør Lisbeth Lollike i Personalestyrelsen i en kommentar til avisa Politiken.

I lønnsoppgjørene for de statsansatte i Danmark er det Personalbestyrelsen som er arbeidsgiverparten i forhandlingene.

Forsker og fagbevegelse advarer

En av Danmarks fremste arbeidslivseksperter, professor Fleming Ibsen ved Aalborg Universitet, advarer imidlertid mot en slik utvikling:

– Folk som er i fokus vil få lønnsøkninger, mens andre vil kunne stå stille i årevis. De kan til slutt ende opp med å få problemer med å betale sine regninger, mener han.

Også i fagbevegelsen er skepsisen til mer individuelle lønnsforhandlinger stor:

– Vi har vært med på å sikre reallønna og gode arbeidsforhold for alle. Vi holder fast ved at vi skal spille en rolle i lønnsdannelsen, sier Thora Petersen, leder for HK Stat.

Prøvekaniner positive

I likhet med i Norge er lønnsdannelsen for statsansatte i Danmark ganske sentralstyrt. 90 % av lønnstilleggene fastsettes gjennom sentrale forhandlinger. Akademikerne som er ansatt i Kulturdepartementet har likevel hatt en prøveordning det siste året med individuelle lønnsforhandlinger, og der i gården er man nå mer opptatt av å utvide prøveordningen enn å vende tilbake til det gamle systemet med ansiennitetsopprykk.

– Den største landevinningen er at sjefene nå er nødt til å se sine medarbeidere i øynene og forklare hvorfor den enkelte ikke har fått mer i lønn, sier tillitsvalgt Palle Jepsen til Politiken.

Annonse
Annonse