JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Steile fronter om fastleger

Arbeiderpartiets Thomas Breen svarer med boikott av fastlegene. Årsaken er trusselen om privatisering som svar på ny forskrift.

kjell.werner@anb.no

– Jeg aksepterer ikke slike trusler. Derfor har jeg sagt at jeg likevel ikke kan delta på seminar hvor fastlegeordningen er tema så lenge trusselen opprettholdes, sier stortingsrepresentant Thomas Breen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann reagerer kraftig på aksjonsformen Legeforeningen har valgt i denne saken.

– Den nye ledelsen i Legeforeningen har nå satt i gang en aksjon hvor det trues med full privatisering. Det er åpenbart at fastlegene setter seg selv foran både pasienter og demokratiet, sier Ap-talsmannen. Han har meldt avbud til et seminar om fastlegeordningen i regi av almennlegeforeningen 8. mai.

– Les også: Krever leger på nett

Fromme ønsker om en god dialog fra både regjeringen og Legeforeningen har resultert i full konfrontasjon. Bladet Dagens Medisin avslørte rett før helgen at Legeforeningen har utarbeidet en plan B med en helprivatisert fastlegetjeneste som alternativ til forskriften som nå har vært på høring.

– For Legeforeningen har det vært viktig å opprettholde fastlegeordningen, men i nåværende situasjon er det nødvendig å planlegge for at pasienttilbudet kan opprettholdes selv om leger velger å stå utenfor ordningen, heter det på Legeforeningens hjemmesider.

– Legeforeningen må forholde seg til – og forberede seg på – at fastlegene kommer til å velge om de vil fortsette avtaleforholdet med kommunene, heter det videre. Legeforeningen mener at forslaget til forskrift må endres vesentlig dersom dagens fastlegeordning skal bestå.

– Les også: Ber leger bytte jobb

40 prosent av fastlegene, 1.700 i tallet, har undertegnet et skarpt protestbrev til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Det reageres spesielt mot pålegg om tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og rapportering.

Nå slår Thomas Breen tilbake mot fatslegene.

– Det er underlig å høre Legeforeningen argumentere mot forskriften ved å vise til pasientenes beste når forskriften nettopp sørger for mer tilgjengelighet for pasientene. Alle pasientorganisasjonene mener forslaget til ny forskrift er et skritt i riktig retning for bedre pasientbehandling, sier Breen og maner til dialog og demokratiske prosesser.

Han peker på at det er en samlet helsekomité på Stortinget som har bedt regjeringen om å revidere fastlegeforskriften.

– Bakgrunnen var blant annet en internasjonal undersøkelse hvor Norge kommer dårligst ut av elleve land på viktige områder for vår allmennlegetjeneste, sier Ap-talsmannen.

– Les også: – Glemmer pasientene

Han legger til at samhandlingsreformen og eldrebølgen også fører til behov for nytenking.

– Norge trenger å utvikle nasjonale kvalitetsmål for å utnytte «best praksis» og likeverdig tilbud til pasienter over hele landet. Da må det stilles krav til ventetider, bestilling på internett og koordinerte pasientforløp. Fastlegene må bli mer tilgjengelige. Det må samhandles om pasientenes helhet og kommunenes helsetekning, sier Breen.

– Jeg forstår at mange av de legene som har mange pasienter på sine lister ikke vil ha krav om mer tilgjengelighet, for det vil føre til mer arbeid på dem. Men den internasjonale undersøkelsen viser at pasientbehandlingen ikke er god nok. Samfunnet må også stille krav når det fra statens side brukes milliarder av skattebetalernes kroner på fastleger, sier Breen.

Det har kommet inn 300 svar til Helsedepartementet i høringsrunden. (ANB)

Annonse
Annonse