JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil begrense Tines makt

Høyre har sett seg lei på ordningen med at Tine både er produsent av melk og smør og samtidig den som bestemmer konkurransevilkårene i meierimarkedet.

– Dette er bukken og havresekken. Jeg er redd Tines oppførsel den senere tid, ikke minst under smørkrisen, har svekket omdømmet til norske bønder, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til NTB.

Høyre vil ha et uavhengig organ som er mye bredere sammensatt, gjerne formelt underlagt, men uten at tilbud og etterspørsel, og dermed priser, skal bestemmes av en dominerende aktør.

Partiet har lagt fram sin alternative landbruksmelding, der mye er annerledes enn i den som regjeringspartiene har lagt fram, og som skal debatteres i Stortinget 12. april. Høyre mener milliardsummene som det offentlige hvert år støtter landbruket med, kan brukes mer effektivt.

– Les også: Sunn forvirring

I Senterpartiet ses Høyes landbruksmelding som et farvel til det gamle Sp-slagordet om å ta hele landet i bruk. Sp mener Høyre står for økt sentralisering, større vekt på produksjonseffektivitet på bekostning av bosetning rundt om i Norge og følgelig økt fraflytting.

Flåtten mener dette er en forvrengning.

– Høyre angriper ikke distriktspolitikken, men vi må kunne se med nye øyne på alle de begrensninger og konsesjonsordninger som gjennomsyrer landbruket, og som virker hemmende, sier Flåtten. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse