JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter gratis prevensjon

Krfs Kjell Ingolf Ropstad håper helseministeren følger Helsedirektoratets forslag om å utvide tilbudet om gratis prevensjon.

christina.halvorsen@anb.no

– Allerede i 2010 foreslo KrF i Stortinget å utvide tilbudet om gratis prevensjon til kvinner mellom 19 og 24 år. Det er bra at Helsedirektoratet nå anbefaler det samme, og jeg håper helseministeren lytter, sier Ropstad.

– Les også: Foreslår gratis prevensjon

I dag får jenter gratis p-piller til de er 19 år. I en ny rapport fra Helsedirektoratet viser direktoratet at subsidiert eller gratis prevensjon til kvinner under 25 år er et effektivt tiltak for å forebygge uønsket svangerskap og redusere aborttallene blant unge kvinner. Rapporten er en oppfølging av et norsk forsøksprosjekt som viste at gratis prevensjon til kvinner i aldergruppen 20-24 år bidro til å halvere aborttallene.

– Når vi potensielt kan redusere antallet aborter med over 2.000 hvert år gjennom dette tiltaket, er det en god investering for samfunnet, mener Kjell Ingolf Ropstad.

– Les også: Rekordlavt aborttall

Ordningen vil koste mellom 87 og 92 millioner kroner årlig. Politisk rådgiver Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet mener forslaget må sees i den totale prioriteringsdebatten om helsekronene.

– Det er svært interessant å se at aborttallene er gått ned i prøveforsøkene, men dette vil bli svært kostbart. Det er ikke sikkert at det er riktig å bruke nesten 100 millioner kroner i året på friske unge kvinner. Det er mye annet å bruke helsekronene på. Uansett er forslaget kommet for sent til å bli en del av årets budsjett, sier Dale til Aftenposten.

– Les også: 1.300 barn fikk p-piller

Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet er skeptisk. Hun mener det er et paradoks at staten skal legge til rette for prevensjon for kvinner som er i sin mest fruktbare alder, og i andre enden hjelpe eldre barnløse kvinner til å få barn. I den store prioriteringsdebatten synes hun også det er problematisk å bruke 90 millioner på friske mennesker.

–Men vi må se alt i sammenheng, og det er et godt argument at gratis prevensjon faktisk får ned aborttallene, sier hun.

– Les også: Stanset bil full av kondomer

Krfs Ropstad er ikke i tvil:

– Hvis regjeringen mener alvor med ønsket om å redusere aborttallene, er det på tide at tilbudet om gratis prevensjon utvides til å gjelde alle kvinner under 25 år, sier han.

Kondomer er allerede gratis. Gjennom nettstedet gratiskondom.no deler Helsedirektoratet ut nærmere 2,5 millioner gratis kondomer hvert år. (ANB)

Annonse
Annonse