JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk til smutthull

EØS-borgere i Norge får rett til sosialhjelp etter bare to uker i arbeid.

Høyres Torbjørn Røe Isaksen frykter at «smutthullet» i loven kan bli utnyttet.

Røe Isaksen har fått en bekymret melding fra en Nav-ansatt som har stått overfor en klient med krav om sosialhjelp i hånden, skriver Dagens Næringsliv.

En ny forskrift i sosialtjenesteloven fra 1. januar presiserer EØS-borgernes rettigheter. Kan disse fremvise en arbeidsavtale på 14 dager eller mer, får man et registreringsbevis uten utløpsdato og som gir rett til dagpenger, eventuell sosialstønad og hjelp til bolig.

– Les også: Håper regjeringen lytter til Nav

– Med stadig større forskjeller mellom velstandsnivået i Norge og spesielt land sør i Europa kan en slik mulighet bli utnyttet når den blir kjent. Og erfaringen er at slike sprekker i systemet blir oppdaget. Da er det en stor potensiell fare for at flere kommer til Norge for å spekulere i en grenseløs ordning, sier Røe Isaksen.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) bekrefter at det kan være et smutthull i loven og sier departementet er oppmerksom på at det kan være tilfeller der EØS-borgere med registreringsbevis søker økonomisk sosialhjelp selv om oppholdsretten er bortfalt. Bjurstrøm har derfor satt i gang en gjennomgang av omfanget for å finne ut om noe eventuelt bør gjøres for å hindre at noen får utbetalt stønad de ikke er berettiget til. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse