JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvangsreturene fortsetter

Justisdepartementet stanser ikke tvangsreturene av etiopierne som har saksøkt staten.

Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, er klar på at subjektiv frykt ikke stopper en utsending til Etiopia.

– De med avslag skal hjem. Vi kan ikke ha det slik at det er subjektiv frykt eller hver enkelt av dem som bestemmer om de skal bli eller ikke. Da har vi lagt opp til en ordning der det blir opp til hver enkelt asylsøker om de skal få bli eller ikke, og sånn kan vi ikke ha det, sier Lønseth til TV 2.

Flere enn 300 etiopiere har saksøkt staten og krever at returavtalen stoppes.

– Les også: Vil kaste ut asylbarna

Etiopiere med endelig utvisningsvedtak vurderer nå kirkeasyl. En konflikt som kan bli langvarig, opplyser gruppens talsmann Girum Zeleke.

– Vi har tatt kontakt med flere kirker som åpner døra for oss, sier Zeleke til NTB.

Han representerer 340 etiopiere som oppholder seg i ulike deler av landet og kom selv til Norge fra Etiopia som flyktning for over 20 år siden.

Zeleke sier de har fått mange støtteerklæringer, og at mange kommer til å hjelpe dem i denne saken.

– Les også: – Hensyn trumfer ikke alt

I slutten av januar undertegnet Norge en utleveringsavtale med Etiopia.

For etiopiere som ikke returnerer frivillig, åpner avtalen for tvangsretur. Zeleke og hans gruppe mener det er imot norsk lov, og gjennom advokat Bent Endresen har de saksøkt staten. Stevningen ble sendt for få dager siden.

– Les også: 50 prosent innvandrere i 2040

– Kjernen i saken er de forholdene som venter dem i Etiopia, de er ofte umenneskelige. I tillegg er det også problematisk når familier splittes, særlig når det også går ut over barn, sier advokat Bent Endresen til NTB.

NOAS er spesielt bekymret for situasjonen til etiopiske barn og peker på at det i gruppen av barn som har bodd i Norge uten lovlig opphold, finnes barn som har vært i landet i over seks år. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse