JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De vil sentralisere landbruket

Arbeiderpartiets Terje Aasland er kritisk til Høyres forslag om å avvikle ordningen med at Tine både er produsent og samtidig den som bestemmer konkurransevilkårene i meierimarkedet.

Ap mener Høyre kun er ute etter å sentralisere norsk landbruk.

– Dette er bukken og havresekken. Jeg er redd Tines oppførsel den senere tid, ikke minst under smørkrisen, har svekket omdømmet til norske bønder, sa Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til NTB tidligere denne uka.

Høyre ønsker isteden et uavhengig organ som er mye bredere sammensatt enn i dag. Tilbud og etterspørsel, og dermed priser, skal ikke bestemmes av én eller to dominerende aktører, eller «private monopoler» som Høyre kaller Tine og Nortura.

Skader

Men forslaget har møtt sterk motstand i Senterpartiet og nå også i Arbeiderpartiet, der lederen av næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland, mener han gjennomskuer Høyres motiv.

– Høyre vil begrense Tines makt. Det kan Høyre gjøre fordi partiet vil sentralisere norsk landbruk. Distriktslandbruket blir åpenbart skadelidende av Høyres landbrukspolitikk. Når Høyre vil fjerne Tines og Norturas rolle som markedsregulatorer, fjerner de også samvirkemodellen som gjør det mulig å produsere mat over hele landet, sier Aasland til NTB og spør:

– Hvem vil hente melk, kjøtt og egg fra små produsenter på den norske landsbygda når bunnlinjen er det eneste som teller?

I Senterpartiet ses Høyres landbruksmelding som et farvel til det gamle Sp-slagordet om å ta hele landet i bruk. Sp mener Høyre står for økt sentralisering, større vekt på produksjonseffektivitet på bekostning av bosetning rundt om i Norge og følgelig økt fraflytting.

Rasering

Flåtten mener dette er en forvrengning og sier vi må kunne se med nye øyne på alle de begrensninger og konsesjonsordninger som gjennomsyrer landbruket, og som virker hemmende.

Høyre har lagt fram sin egen alternative landbruksmelding, der mye er annerledes enn i den som regjeringspartiene har lagt fram, og som skal debatteres i Stortinget 12. april. Høyre mener blant annet at milliardsummene som det offentlige hvert år støtter landbruket med, kan brukes mer effektivt.

Partiet vil fjerne boplikten og prisreguleringene på landbrukseiendom. Skattepolitikken vil gi bøndene mer å rutte med og dermed øke investeringene, heter det.

– Høyres viktigste tiltak i forhold til norske bønder er skattekutt, men hva skal en bonde med skattekutt hvis alle andre ordninger for å opprettholde et landbruk over hele landet skrinlegges, spør Aasland.

– Høyres ønske om å begrense Tines makt er kun et skritt i retning av Høyres landbrukspolitiske dokument som setter jordbruksavtalen i spill og mer eller mindre raserer distriktslandbruket, fastslår han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse