JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den store meklingsuken

Påskeferien er over, også for tariffoppgjøret. Denne uken mekles det på flere fronter – og kanskje ender det med streik allerede til helgen?

erlend.angelo@lomedia.no

Frontfaget brøt forhandlingene i god tid før påske, og rakk dermed å starte meklingsmøtene hos Riksmekleren før høytiden var over oss.

Byggfagene, byggeindustrien og hotell- og restaurant brøt forhandlingene 29. og 30. mars. Det betyr at alle i Fellesforbundet som har startet sine forhandlinger, nå befinner seg i en meklingssituasjon.

Streik til helga?

Gangen i tariffoppgjøret er sånn at det må mekles i minst ti dager (såkalt frivillig mekling) før man kan bryte meklingen. Etter det har man maks fire dager på seg til å bli enige, før en eventuell arbeidskonflikt (streik eller lockout) er et faktum.

Alt etter hvordan man teller dagene, er det altså høyst reellt at frontfaget kan ende i streik i løpet av denne uka. Det betyr også at meklingen trolig brytes allerede tirsdag eller onsdag denne uka.

Tunge krav

Fellesforbundet fronter i år flere kraftige felleskrav som er tunge å svelge for arbeidsgiversiden:

– Egne bestemmelser for innleid arbeidskraft

– Omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel

– Veien videre for allmenngjøring

– Sikret kjøpekraft

I tillegg kommer de spesifikke kravene i de ulike overenskomsten, som for eksempel krav om kraftige løft for de lavest lønte innenfor bygg og en kraftig lønnsøkning for dem innenfor hotell, restaurant og reiselivsbransjen (Riksavtalen).

Men først i rekken nå er frontfaget, som tirsdag fortsetter meklingen og som altså kan ende med brudd allerede i dag. En eventuell streik vil tidligst kunne tre i kraft fra førstkommende søndag av.

Etter at denne saken ble skrevet har Fellesforbundet brutt meklingen med Norsk Industri. Magasinet for fagorganiserte følger tariffoppgjøret tett både på nett og papir. Flere tariffsaker i vår tariffseksjon.

Annonse
Annonse