JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fjerne grensehindre

Norden skal endelig bli ett arbeidsmarked - om nordisk samorg får det som de vil.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Grensehindre skaper usikkerhet og begrenser innbyggernes muligheter, i tillegg til at det er dyrt, mener Den nordiske faglige samorganisasjonen i et brev til parlamentene i de nordiske landene.

Sammen med Foreningen Norden har de tatt initiativ til at alle de nordiske parlamentene i tur og orden skal debattere temaet felles arbeidsmarked i løpet av april. Først ut er den svenske Riksdagen som har sin debatt i dag. Det norske stortinget har det nordiske temaet oppe 24. april.

Sidestille pendlere

Det er store gevinster av å fjerne grensehindrene og særlig på arbeidsmarkedet, ifølge initiativtakerne, som påpeker at ett nordisk arbeidsmarked betyr at det ikke gjøres forskjell på folk om de pendler fra Strömstad til Göteborg eller fra Strömstad til Oslo. Mellom Malmö og København, eller mellom Helsingfors og Stockholm.

- Alle er enige om atr om vi avskaffer grensehindrene så vil det gi en samfunnsøkonomisk gevinst for hele Norden, og det ville bidra til å gjøre Norden til en mer dynamisk og framtidsrettet region. Mange titusener pendler hver dag over grensenen mellom de nordiske landene. Mange flytter fra et land til et annet på grunn av jobb, studier og kjærlighet. Når folk nå viser at de er villige til å flytte innen Norden og benytte seg av det felles arbeidsmarkedet, skal vi så la uenighet og byråkrati stikke kjepper i hjulene, heter det i brevet.

Arbeidsløshetstrygd

De mener det bør fokuseres på arbeidsløshetstrygd, rehabilitering og arbeidsmarkedspraksis, og forslår at det bør være et felles mål å fjerne alle grensehindre på det norsike arbeidsmarkedet innen 2014, slik at 60-jubileet for 1954-avtalen om felles arbeidsmarked kan få en skikkelig grunn for å markeres.

Annonse
Annonse