JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Slår inn åpne dører

Opposisjonen slår inn åpne dører med sine 30 forslag om forenkling for næringslivet, mener Arbeiderpartiet.

christina.halvorsen@anb.no

Næringslivet bruker årlig omkring 54 milliarder kroner på administrasjon i tilknytning til offentlige rapporteringskrav, påpeker Høyre, Krf, Frp og Venstre. Sammen kommer de fire opposisjonspartiene nå med 30 forslag for forenkling.

– Les bakgrunnen for forslagene her: Ny borgerlig firefront

Partiene vil blant annet ha forenkling i rapportering, skjemaer og regelverk for næringslivet, blant annet forbedret Altinn-løsning, enklere lønnsrapportering og enklere statistikkrapportering. Partiene ønsker også å opprette et regelråd, et uavhengig organ som kan gi råd og informasjon som kan fremme en kostnadseffektiv regel- og lovgivning. Opposisjonen vil dessuten ha måling av fremdriften i forenklingsarbeidet. Partiene foreslår også at oppbevaringstiden for regnskapsmateriale reduseres fra ti til fem år.

Partiene mener dette vil skape et styrket norsk næringsliv «som kan bruke ressursene der de virkelig trengs».

– Ikke rakettforskning

Men lederne i henholdsvis Stortingets næringskomite og finanskomite, Terje Aasland (Ap) og Torgeir Micaelsen (Ap) mener opposisjonen slår inn åpne dører.

– Les også: Kvitter seg med papiret

– Dette er jo alle partier på Stortinget strengt tatt enige om. Næringslivet som er med å skape verdier i Norge fortjener bedre rammebetingelser når det gjelder å gjøre hverdagen enklere. Det kan bety skjemaer, kostnader og mye annet, men dette er altså ikke rakettforskning. Vi er allerede godt i gang med arbeidet og er enige i at vi bør forenkle mer, sier Micaelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han viser til at regjeringen allerede har gjennomført å fjerne revisjonsplikten for de minste selskapene.

– Dette kalte NHO for et av de største forenklingsgrepene i moderne tid, påpeker representanten fra Buskerud.

– Men her er det 30 forslag fra opposisjonen. Noe av dette må jo være fornuftig?

– Ja, og alle forslag skal vurderes. Men mange av dem er godt kjente og kommer for så vidt som et resultat av at næringsministeren og finansministeren allerede har satt i gang et omfattende forenklingsarbeid der målet er å spare næringslivet for 10 milliarder kroner innen 2015, sier Micaelsen.

– For lite og for sent

Terje Aasland kaller forslagene fra opposisjonen for tafatte og sier han er skuffet.

– Les også: Småbedrifter slipper revisor

– Dette er ikke annet enn en repetisjon av regjeringens politikk på de fleste områdene. Dette er for lite og altfor sent hvis de skulle vært på banen med noe nytt, sier Aasland.

Også han viser til at regjeringen allerede er godt i gang med forenklingsarbeid for næringslivet. Arbeiderpartiets stortingsgruppe er for tiden i gang med en besøksrunde ute i landet blant konkurranseutsatte bedrifter, og tonen der ute er positiv, kan Aasland fortelle.

– Det vi hører er at vi skal fortsette den politikkutviklingen vi har drevet med de siste årene. Vi skal ha fokus på forenkling og vi skal sørge for en trygg økonomisk styring av landet så vi ikke får et særnorsk rentenivå og en kronekurs vi ikke har kontroll på – det er tilbakemeldingene, sier representanten fra Telemark. (ANB)

Annonse
Annonse