JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor streikevilje over hele Spania

Rundt 70 prosent av arbeidstakerne har deltatt i generalstreiken, hevder de to største spanske landsorganisasjonene UGT og CCOO.

Selv om tallene foreløpig ikke er bekreftet, kan det bety at rundt 10 millioner spanske arbeidstakere har sluttet opp om streiken.

«Ikke slik, endring nå!» Meldingen til regjeringen fra de mellom seks og sju tusen som deltok i den store fellesdemonstrasjonen i Málaga, er klar: Regjeringen må snarest mulig gå tilbake på sine omstridte arbeidsmarkedsreformer.

Byen Málaga, helt sør i Spania, er totalt lammet av generalstreiken. Med unntak for avtalte minimumstjenester innenfor bl.a. helsevesen og transport, står storbyen nærmest stille under den 24 timer lange generalstreiken.

God oppslutning i byene

Tall fra andre deler av Spania, og særlig fra de store byene og i større bedrifter, er at oppslutningen om generalstreiken har vært god.

På en pressekonferanse tirsdag, presenterte de to dominerende landsorganisasjonene i Spania, UGT (Unión General de Trabajadores) og CCOO (Comisiones Obreras) følgende tall for streikeoppslutningen landet rundt:

– Metallindustrien; 74 %

– Trevareindustrien; 59 %

– Bygg og anlegg; 70 %

– Kjemisk industri; 80 %

– Tekstilindustrien; 77 %

– Gruvesektroen; 100 %

– Energisektoren; 65 %

– Flyindustrien; 82 %

– Landtransport; 85 %

– Offshore; 90 %

– Offentlig transport; 85 %

– Matvarebransjen; 90 %

– Offentlig utdanning; 60 %

– Privat undervisning; 32 %

Oppslutningen om generalstreiken ligger mellom 65 % og 80 % for de aller fleste spanske regionene (Comunidades). Bare Baskerland i nord skiller seg ut med en streikeoppslutning på bare 30 %.

- Vil ikke krige

Verken statsminister José Luis Rodriguez Zapatero eller regjeringen har så langt ikke villet kommentere streikeoppslutningen. Arbeidsminister Celestino Corbacho uttalte onsdag morgen at …«regjeringen ikke vil krige med fagforeningene».

Ville stenge kjøpesentra

I Málaga holder de alle fleste bedrifter, banker og forretninger stengt så lenge den 24 timer lange generalstreiken pågår. Imidlertid valgte et par større kjøpesentra å holde åpent. I morgentimene demonstrerte streikende arbeidstakere utenfor flere av sentraene.

Maria Rodriguez og Miguel Ángel Martín som er medlemmer i CGT, det tredje største landsorganisasjonen i Spania, var blant dem som ropte slagord for å få et av Málagas største kjøpesenter stengt.

- Det er usolidarisk å holde butikkene åpne. Vi vil ha de ansatte med på generalstreiken, sier de to.

Tilsvarende aksjoner og mindre sammenstøt mellom demonstranter og politi har så langt ført til 40 arrestasjoner og til 20 sårede.

Reformer på arbeidsmarkedet

Forholdet mellom den sosialdemokratiske regjeringen og fagforeningene har vært på frysepunktet etter at regjeringen i juni innførte nye reformer på arbeidsmarkedet. Reformene gjør det lettere og billigere for arbeidsgivere å sparke ansatte. Før Zapatero innførte nye regler over hodet på fagforeningene, hadde partene i arbeidslivet i to år resultatløst forhandlet om nye reformer.

Flere meningsmålinger fortalte før generalstreiken at oppslutningen ville bli minimal, mellom ni og 20 %, hevdet ulike spørreundersøkelser. Dersom oppslutningen faktisk har en oppslutning på rundt 70 prosent, er dette en klar seier for spansk fagbevegelse og deres krav om å gå tilbake på de nye arbeidsmarkedsreformene.

Annonse
Annonse