JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

A og B-fengsler neste?

– Skal fengslene rehabilitere nordmenn, og bare straffe utlendinger, spør kriminolog Thomas Ugelvik.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Egne avdelinger for utlendinger kan være en praktisk og god idé. Men i det øyeblikket det blir egne «regler» og egne tilpassede praksiser er det muligens problematisk, mener Ugelvik. Forskeren ved Universitetet i Oslo har mange spørsmål til hvordan avdelingen skal fungere.

– Har de utenlandske innsatte de samme muligheter til progresjon i soningen? Kan de nyttiggjøre seg de samme rehabiliteringstiltakene som norske innsatte? Utdanningstilbud?

Arbeidstrening?

Er vi i ferd med å lage A og B-avdelinger/fengsler? Skal fengslene rehabilitere nordmenn, og bare straffe utlendinger?

«Ren straff»

Ugelvik mener problemstillingen hadde vært enklere om norske fengsler var «ren straff».

– Men norske fengsler er og skal være mye mer, de er en integrert del av velferdsstaten, en rehabiliteringsmaskin som fungerer bedre enn de fleste andre steder i verden. Om man lager helt egne institusjoner med helt egne målsetninger for utlendinger, må det i så fall sies høyt.

«Flertallet er tilfreds med at regjeringen foreslår å opprette en egen enhet ved Ullersmo for utenlandske fanger som skal utvises, og dermed ikke rehabiliteres til det norske samfunnet,» heter det i innstillingen fra justiskomiteen på Stortinget til statsbudsjettet for 2012.

– Det kunne vært god bruk av skattepenger å rehabilitere domfelte utlendinger, for å forsøke å hindre at de kommer tilbake.

Hevet standard ute

Norge gir over 400 millioner kroner i 2009-2014 for å bedre kriminalomsorgen i Latvia, Litauen, Polen og Romania.

– Soningsoverføring til disse landene øker. At Norge bidrar til å heve standarden gjør det enklere å samarbeide, og legitimt å overføre innsatte dit, mener Ugelvik.

Annonse
Annonse