JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubel på Ranheim, sorg i Moss

Peterson-fabrikken på Ranheim blir kjøpt ut av konkursboet. Dermed beholder de 110 ansatte jobben. I Moss legges fabrikken etter all sannsynlighet ned.

simen@lomedia.no

– Dette er veldig positivt. Nå kan vi konsentrere oss om å drifte fabrikken godt utover, sier Jan Ivar Krog, sjef ved Peterson-fabrikken på Ranheim til adressa.no.

Fabrikken var eid av Peterson Paper, men er nå solgt til søsterselskapet Peterson Packaging. Til avisen sier Krog at papirproduksjonen vil starte opp igjen raskt, og at de ansatte får bli med videre, selv om arbeidsforholdene er sagt opp.

– Vi har ikke hatt diskusjoner rundt det ennå, men jeg regner med at det blir business as usual ganske raskt her, sier Krog til adressa.no.

Vemodig i Moss

I Moss er det lite jubel å spore. Peterson, som har vært en hjørnesteinsbedrift i byen siden 1883, ser etter all sannsynlighet ut til å være historie. Cellulose-fabrikken har gitt byen mange sikre arbeidsplasser og en karakteristisk lukt.

– Det er fullstendig tragisk og veldig tungt. I bunn og grunn føles det veldig unødvendig. I motsetning til mange andre i treforedlingsindustrien har vi kunder. Vi er ikke påvirket av nedgangen i avisopplag, da vi har kunder som lager pappesker, sier klubbleder Bjørn-Arild Hansen hos Peterson Paper i Moss.

Én dag har gått siden den triste beskjeden kom. Selv om det i slutten av mars ble fremmet begjæring om offentlig akkord, kom beskjeden om nedleggelse som et sjokk på de ansatte.

– Vi har vent oss til å leve i krise, og har alltid funnet en løsning i tolvte time. At det ikke gikk denne gangen kom som et sjokk på mange, innrømmer Hansen.

800 arbeidsplasser berørt

I løpet av det neste døgnet slukkes lyset. Produksjonen av papirmasse er stanset, nå renses maskinene. Klubblederen har liten tro på at man kommer til en løsning om salg av fabrikken og videre drift.

– Vi har ikke hørt noe om at det skal være noen interessenter. Vi i klubben her jobber ut fra at det er slutt, og prøver å bistå medlemmene med hjelp med økonomi og det juridiske. Dessuten fungerer vi litt som et arbeidsformidlingskontor for øyeblikket. Allerede er det flere firmaer som har kontaktet oss og sagt de trenger folk, forteller Hansen.

Det er altså 260 arbeidsplasser som ryker i Østfold-byen. Klubblederen tror langt flere vil bli påvirket.

– I mosseområdet blir rundt 800 arbeidsplasser berørt. Peterson har vært en stor kunde hos mange, sier Hansen.

Fagforeningen ved fabrikken skulle ifølge Hansen feiret sitt 120-års jubileum i år.

Annonse

Flere saker

Annonse