JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra leie til eie

Fattige glemmes når norsk boligpolitikk diskuteres, mener Venstre. Partiet foreslår en ordning der de som bare har råd til å leie også kan få eie.

mari.valen@anb.no

– Når vi snakker om det norske boligmarkedet handler det ofte om folk i middelklassen som egentlig har det ganske ok økonomisk, men som synes det er litt dyrt med en leilighet på Grünerløkka. De som blir glemt i boligdebatten er de mest vanskeligstilte av oss – de med ingen egenkapital og vedvarende lav inntekt, sier nestlederkandidat Guri Melby i Venstre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Frykter boligkrise

Venstre foreslår derfor å innføre en såkalt hjemkjøpsordning for kommunale boliger – et målrettet tiltak for de aller fattigste i samfunnet. Tanken er at en leid bolig kan nedbetales av leietakerne gjennom den månedlige husleien.

Leie = fattigdomsfelle

– Å leie kan være en fattigdomsfelle for lavinntektsfamilier eller den enkelte. Det verste er at fattigdommen ser ut til å gå i arv, sier Melby.

Ifølge Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo) har du fire til fem ganger så stor sannsynlighet for å få behov for sosialhjelp i løpet av livet ditt dersom du selv vokser opp i en sosialhjelpfamilie.

– Les også: Skuffet over ungdomspartier

– Grunnen til at det er så viktig å eie bolig i det norske samfunnet, er at vi har et system der det er økonomisk lønnsomt å være boligeier: For eksempel ved skattefradrag, muligheter til å ta opp lån, verdistigning og arv. At de fattigste ikke får ta del i dette fører til en ytterligere skeivfordeling av goder, påpeker nestlederkandidaten.

Opsjon på bolig

Venstre håper ordningen med hjemkjøp av kommunale boliger kan stoppe den onde sirkelen med «reproduksjon av fattigdom».

– Les også: Vil ha boligstatsråd

– Med hjelp til å eie bolig, kan vedkommende også ta del av verdistigningen av boligen.

Både Sverige, Danmark og Skottland har allerede satt lignende ordninger fra leie til eie ut i livet.

– Det er mange måter å gjøre dette på, og én måte kan være at leietaker i et boligbyggelag eller i en kommunal bolig får opsjon på å kjøpe boligen, for eksempel på fem år. Den innbetalte leien trekkes fra kjøpesummen. Med startlån og boligtilskudd kan det i sum kanskje være mulig for vedkommende å kjøpe boligen, mener Venstre-politikeren. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse