JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik vil stoppe storaviser

Aftenposten, VG, Dagens Næringsliv og Dagsavisen vil bli hardt rammet om Fellesforbundet går til streik fra søndag.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ender meklingen for frontfagene i konflikt har tas Fellesforbundets medlemmer ved Media Norge Trykk i Nydalen i Oslo ut i streik. Her trykkes papirutgavene av alle de store Oslo-avisene, unntatt Dagbladet. Under en eventuell streik vil avisene fortsette å komme ut så lenge trykkmaskinene går problemfritt. Oppstår det tekniske problemer, vil imidlertid de som skal reparere feilene være i streik, og trykkingen vil stoppe opp.

Avisstopp under terrorsaken

Direktør Bjarne Andersen i Media Norge Trykk sa fredag til Aftenposten at han regner med at avisene vil komme ut som normalt på søndag, men at det kan bli problemer allerede fra mandag.

For avisene oppleves situasjonen som dramatisk siden en eventuell streik vil falle sammen med årets største mediebegivenhet; åpningen av terrorrettssaken i Oslo tingrett. Trykkeridirektøren vil derfor ha dispensasjon fra en eventuell streik.

Bilindustrien rammes

Også på Raufoss, der bildelprodusentene Benteler Aluminium og Kongsberg Automotive er tatt ut i streik, vil konsekvensene raskt bli merkbare. I bilindustrien er lagerholdet redusert til et absolutt minimum. Ved tidligere streiker har det bare gått dager før representanter for tysk bilindustri har vært på plass i Norge og truet med å kutte ut de norske leverandørene hvis ikke streiken avsluttes.

Nesten 30.000 i streik

Til sammen har Fellesforbundet varslet at 28.714 medlemmer i bedrifter over hele landet blir tatt ut i streik dersom meklingen bryter sammen. Fristen for å unngå streik er satt til lørdag kl 24, men ifølge informasjonssjef Vidar Grønli i Fellesforbundet vil en eventuell streik først bli effektiv fra mandag morgen. Bare et fåtall av bedriftene der det er varslet streik har ordinær aktivitet på søndag.

Full oversikt over alle bedrifter der Fellesforbundets medlemmer blir tatt ut i streik finner du her.

Streik også på oljefeltene

Oljefeltene i Nordsjøen er noen av stedene der en eventuell streik kan få effekt allerede fra søndag, Men siden Fellesforbundets medlemmer offshore i hovedsak jobber med konstruksjons- og vedlikeholdsarbeid er det ikke ventet at en streik vil få noen konsekvenser for oljeproduksjonen.

Fagforbundet Industri Energi opplyser at de så langt ikke har fått inn meldinger om at der sednt ut varsler om permittering til andre grupper av offshoreansatte. Forbundet utelukker ikke at permitteringer kan bli aktuelt dersom frontfagoppgjøret ender i en langvarig streik.

Annonse

Flere saker

Annonse