JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette står striden om

Søndag morgen avgjøres resultatet i frontfaget. Her er analysen av hvordan det kan gå.

torgny.hasaas@lomedia.no

Natt til søndag foregår meklingsinnspurten i frontfagene. Forhandlingene og meklingen har foregått på Hotell Opera i Bjørvika i Oslo, men når meklingen gjenopptas lørdag morgen blir det i Riksmeklernes lokaler i Grensen i Oslo.

Forhandlingsdelegasjonene fra Riksmekler Kari Gjesteby, Fellesforbundet og Norsk Industri er klare til å ta natta i bruk for å komme fram til en løsning. Søndag morgen bør det være klart om det blir streik eller ikke.

Meklingsfristen er satt slik at påfølgende dag er en fridag. Det gir Fellesforbundet større mulighet for å informere medlemmene om et eventuelt streikegrunnlag før arbeidet starter mandag morgen. I tillegg gir det forhandlerne i praksis et døgn ekstra før de må være ferdig.

Mandag starter den store terrorrettsaken i Oslo. Det er sikkert ingen ulempe å ha gjort unna informasjonsarbeidet før all oppmerksomhet rettes på Oslo tingrett.

Fellesforbundets hovedkrav i oppgjøret er:

– Omfangsbestemmelsene. Fellesforbundet krever at alle som arbeider i en virksomhet skal omfattes av samme avtale. Dette omfatter både de som er fast ansatte, midlertidige og ikke minst de som er leid inn fra vikarbyråer. Ved at alle som jobber i samme bedrift, jobber på samme avtale, vil en unngå at vikarbyråene kan utkonkurrere de fast ansatte med lavere lønninger.

– Pappaperm. Forbundsleder Arve Bakke har ved flere anledninger, ikke minst ved LOs representantskapsmøte i februar, sagt at det i alle overenskomster må inn bestemmelser om at far skal få betalt omsorgspermisjon ved fødsel. I dag er det forskjell på offentlig og privat sektor i ytelsene for nybakte fedre.

– Fjerne dokumentasjonskrav. Dagens allmenngjøringsbestemmelser krever omfattende dokumentasjon før Tariffnemnda fatter sitt vedtak. Fellesforbundet krever en smidigere allmenngjøringsordning.

– Lønnskrav. LOs representantskap vedtok et krav om sikring av kjøpekraften for alle. Teknisk beregningsutvalg (TBU) har anslått prisstigningen i fjor på 1 ¼ prosent. Lønnsveksten for industriarbeidere var på 4 ¼ prosent.

– Overhenget, lønnsveksten i fjor som får innvirkning på årets inntekt, har TBU beregnet til 1 ¼ prosent. Uten tillegg i år vil altså Fellesforbundets medlemmer ha en lønnsvekst som tilsvarer prisveksten. Det er derfor svært lett å oppfylle kravet fra LOs representantskap.

– Offshore. Det er minst tre krav som er knyttet til offshore. Det ene er at de ansatte innen de såkalte ISO-fagene (isolatører, stillasbyggere og overflatearbeidere) som jobber offshore overføres fra Byggoverenskomsten til Verkstedsoverenskomsten. Dette er allerede innfridd, og betyr et betydelig lønnsløft.

Det andre kravet er endringer i rotasjonsordningene. Fellesforbundet krever 14/28-rotasjon med lønnskompensasjon inntatt som en av normalrotasjonene. Dette betyr at de som jobber offshore på Verkstedsoverenskomsten får samme rotasjonsordning som de som er ansatt hos oljeselskapene.

Det tredje kravet er en kraftig økning av offshore tillegget.

Arbeidsgiverne har kjørt fram to krav i forhandlingene. Det ene er at det ikke gis lønnstillegg i de sentrale forhandlingene. Overhenget og lønnsglidningen gir tilstrekkelig lønnsvekst til å sikre kjøpekraften.

Det andre er mer fleksible arbeidstidsordninger. Industrien har svært dyrt produksjonsutstyr og arbeidsgiverne opplever en hver stans i produksjonen som tap.

Dette blir resultatet:

Det har ikke vært streik i frontfaget siden 1998, og det er lite som tyder på at det vil bli streik i frontfaget i år. Den europeiske krisa gjør at 2012 er et vanskelig år for industrien. Et fast uttrykk i Fellesforbundet er at «vi forhandler oss ikke ut i arbeidsløshet». Det gjelder i år også.

– Partene vil bli enige om en viss lønnsvekst. Fellesforbundet kan ikke komme tilbake uten noen penger på bordet.

– Pappaperm vil bli innfridd. Fellesforbundets leder ville ikke ha gått så høyt på banen med mindre han var sikker på at dette ville løst. En mulig løsning vil være at Staten tar regninga.

– Det vil være uaktuelt for Norsk Industri å gå med på endringer i allmenngjøringsordningen. Det er en rettsak gående om allmenngjøringsordningen, og før den er avgjort er situasjonen låst. Det er ventet dom fra Borgarting lagmannsrett i denne saken i mai.

– Omfangsbestemmelsene kommer til å bli den vanskeligste nøtta å knekke. De som var til stede på Fellesforbundets landsmøte sist høst opplevde en vegg av raseri mot vikarutviklingen i industrien. Forhandlerne må komme med en eller annet troverdig løsning på dette spørsmålet hvis ikke oppgjøret skal bli stemt ned i uravstemningen.

– Spørsmålet om ISO-fagene er løst. Spørsmålet om rotasjonsordningen er et spørsmål om å være eller ikke være for Fellesforbundet offshore. Misnøyen blant offshore-arbeiderne som sammenligner seg med de som er ansatt i oljeselskapene er stor og økende.

Arbeidsgiverne pleier alltid å komme med krav knyttet til mer fleksibel arbeidstid. Selv om Fellesforbundet kan se at det utfra et konkurransemessig behov kan være en fordel å utvide produksjonstida, mener forbundet at det er tilstrekkelig fleksibilitet til stede i avtalen og Arbeidsmiljøloven. Ikke minst vil presset fra LO være stort for ikke å tukle med arbeidstida. De frykter smitteeffekten til andre deler av arbeidslivet.

Annonse
Annonse