JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Uenige på en hyggelig måte»

Riksmekler Kari Gjesteby er optimist i det Fellesforbundet og Norsk Industri nærmer seg meklingsfristen.

erlend.angelo@lomedia.no

Midnatt lørdag, altså natt til søndag, er fristen for å bli enige for årets frontfagoppgjør mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

Riksmekler Kari Gjesteby, som er ansvarlig for å lose oppgjøret i havn, betegner seg selv som rimelig optimist.

– Det gjenstår fortsatt en del jobb, men samtidig arbeides det iherdig hos begge parter, sa Gjesteby da hun møtte pressen fredag.

Like krevende som sist

Gjesteby var også riksmekler ved forrige hovedoppgjør. Den gang ble man enige på morgenkvisten søndag, mange timer over meklingsfristen.

Hvordan er dette oppgjøret sammenlignet med det for to år siden?

– Det er like krevende nå som i 2010. Det var usikkerhet da, og det er fortsatt usikkerhet nå. Akkurat nå er jeg optimist, men på et eller annet tidspunkt når jeg alltid et punkt der jeg tror at vi aldri kommer i mål. Men der er jeg ikke nå, understreker Gjesteby, som roser partene for godt samarbeid så langt.

– Det er fin atmosfære og partene jobber godt sammen. De er uenige på en hyggelig måte. Det gjør det hele lettere å jobbe.

Vanskelige temaer

Blant årets vanskelige temaer er rett til betalt omsorgspermisjon ved fødsel og bedre rettigheter for arbeidstakere som jobber i bemannings-/vikarbyråer.

– Pappa-permisjonen står fortsatt på listen, sammen med flere andre temaer, sier mekler Gjesteby, som var nøye på å ikke kommentere enkeltområder eller detaljer.

Og det generelle tillegget?

– Penger er alltid viktig. Men samtidig har det meste av det vi diskuterer her en pengeside, det er bare at de kan befinne seg på forskjellige slipper, kommenterte Gjesteby.

Rekker fristen?

Frontfaget har en tendens til å nå enighet først langt på overtid av meklingsfristen. Og mekler Gjesteby har ikke invitert gjester for lørdagskvelden.

– Jeg planlegger alltid å bli ferdig i god tid før fristen, men det tetner seg gjerne til når vi nærmer oss meklingsfristen.

– Så langt har vi holdt en grei hastighet, men vi må nok skru opp tempoet i morgen om vi skal komme i mål i rett tid, sa Gjesteby.

Partene fortsetter meklingen både fredag og lørdag. Fristen er altså satt til midnatt lørdag. Blir man ikke enige, tas alle som går på overenskomster i frontfaget ut i streik. Det betyr 29.000 arbeidstakere. I tillegg er en det meldt plassfratredelse ved en del ikke-organiserte bedrifter. Dermed kommer det totale antall streikende opp i cirka 31.000, ifølge Norsk Industri.

Mange vanskelige ord og uttrykk? Sjekk ut vårt tariffleksikon, der finner du svar på det meste.

Annonse

Flere saker

Annonse