JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergindustrien på Stortingsbesøk

I dag har bransjerådet for bergindustrien i Arbeidsmandsforbundet besøkt Arbeiderpartiets fraksjonskomite i næringskomiteen på Stortinget. Rammevilkårene for bransjen sto på agendaen.
Bransjerådet for bergindustrien i Arbeidsmandsforbundet på Stortingsbesøk 13. november 2014. Fra venstre:
Arve Hammerøy, hovedtillitsvalgt Omya, Hustad Marmor, Jan Ove Jørmeland, hovedtillitsvalgt Norsk Stein, Øystein Pedersen, hovedtillitsvalgt Sibelco, Stjernøy, Arild Olsen, hovedtillitsvalgt Store Norske på Svalbard, Thorbjørn Jungård, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Odd Arild Egeland, hovedtillitsvalgt Titania AS, Håvard Næss, hovedtillitsvalgt Brønnøy Kalk og Henning Bråthen, hovedtillitsvalgt Sydvaranger Gruve.

Bransjerådet for bergindustrien i Arbeidsmandsforbundet på Stortingsbesøk 13. november 2014. Fra venstre: Arve Hammerøy, hovedtillitsvalgt Omya, Hustad Marmor, Jan Ove Jørmeland, hovedtillitsvalgt Norsk Stein, Øystein Pedersen, hovedtillitsvalgt Sibelco, Stjernøy, Arild Olsen, hovedtillitsvalgt Store Norske på Svalbard, Thorbjørn Jungård, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Odd Arild Egeland, hovedtillitsvalgt Titania AS, Håvard Næss, hovedtillitsvalgt Brønnøy Kalk og Henning Bråthen, hovedtillitsvalgt Sydvaranger Gruve.

Siri Hardeland

ane@lomedia.no

For Arbeidsmandsforbundet og de ansatte bergverksnæringen er arbeidsplasser i bransjen svært viktig. Næringa er spredt over hele landet. Ifølge statistikk fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Direktoratet for mineralforvaltning (DMF), omsatte bergindustrien for 13 milliarder kroner i 2013 og eksporterte for 7.6 milliarder kroner. Bergindustrien sysselsatte 6226 årsverk i 2013, fordelt på 1169 uttakssteder og 865 bedrifter.

Deler av gruvenæringa er i krise, hovedsakelig på grunn av fall i råvareprisene på verdensmarkedet. Mest utsatt er kull og jernmalm. Både Store Norske på Svalbard og Sydvaranger Gruve i Kirkenes er i store problemer. Men samtidig går for eksempel Sibelco, som har Nefelinsyenitt og Olivin som sine hovedprodukter, bra.

Rammevilkår

På møtet med Else May Botten og Odd Omland på Stortinget i dag, var bransjerådet opptatt av næringas rammevilkår. Både svoveldirektivet, el-avgiften og spilloljeavgiften vil ifølge bransjerådet få store konsekvenser for bedriftene.

– I de andre nordiske landene har gruvene blitt unntatt El-avgiften, men ikke i Norge. Det får konsekvenser for oss når vi skal selge på det samme markedet, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Thorbjørn Jungård.

Arild Olsen, hovedtillitsvalgt på Store Norske på Svalbard, minner om den økonomiske situasjonen i Europa.

– Resten av Europa har fortsatt finanskrise. Det er viktig at vi klarer å holde hjula i gang, og da hjelper det ikke med nye avgifter, sier han.

I tillegg tok bransjerådet opp utslippsproblematikk, planleggingsprosessene i kommunene for bergverksnæringa og leteaktivitet etter mineraler, som de mener også bør foregå sør i landet.

Mineralstrategien

I mars i fjor presenterte daværende næringsminister Trond Giske mineralstrategien

– Høyre var en av pådriverne for å få gjennomført mineralstrategien. Nå er det helt stille. I regjeringsplattformen står det at mineralstrategien skal følges opp. Vi spilte inn til Botten og Omland at regjeringens manglende oppfølging av mineralstrategien gjør oss urolig, forteller Jungård.

Bransjerådet ønsker også mer forskning på overskuddsmassen.

– Overskudd etter gruveproduksjon er ikke søppel. Det kan brukes som en ressurs, og vi ønsker mer forskning på hva massene kan brukes til, fortsetter Jungård.

Viktig for politikerne

– Det er helt avgjørende for oss politikere å ha slike møter, for å være sikre på at politikken vi fører er på rett kurs i forhold til hvordan verden oppleves der ute. Tillitsvalgte står midt oppe i det trøkket som er når det røyner på. De ser hvilke omstillinger som må til, og hvordan ny politikk vil slå ut for selskapene, sier Else May Botten (Ap) som tok i mot delegasjonen fra bergindustrien på Stortinget i dag.

Dagens besøk satt hun stor pris på

– En nyhetsoppdatering fra så mange bedrifter er helt fantastisk. Det gir bredt innsyn i hvordan situasjonen er i mineralnæringa.

Blant annet ble hun fortalt hvordan forslaget om en deponiavgift vil slå ut.

– Det kan være så heftig som at det betyr kroken på døra for flere bedrifter. Det er et tydelig signal om at denne avgiften er feil politikk, sier hun.

Botten understreker at næringa må drives på en miljømessig forsvarlig måte.

– Men å legge ned pukkverk i Norge og hente stein fra Kina, det er i alle fall ikke en miljømessig forsvarlig måte.

Industristrategi

For Botten er det viktig at bergindustrien får forutsigbare rammevilkår.

– Vi trenger denne næringa i Norge. Det er mange tusen ansatte, med bedrifter over hele landet. Ofte er de lokalisert i små samfunn, og er viktige hjørnesteinsbedrifter.

Hun lover at Arbeiderpartiet skal ta opp regjeringens oppfølging av mineralstrategien på Stortinget.

– Det er ikke sikkert det blir jeg som gjør det, men noen fra oss skal gjøre det.

Fram til landsmøtet i 2017 skal Arbeiderpartiet lage en industristrategi.

– Det er et kjempestort arbeid, hvor alle næringene skal med. Vi kommer til å jobbe tett med LO, og når det gjelder mineralnæringa, blir bransjerådet for bergindustrien et godt råd å ha med i prosessen.

Dette er ord som forbundssekretær Thorbjørn Jungård liker å høre.

– Det er uhyre viktig å få være med å påvirke her, avslutter forbundssekretær Thorbjørn Jungård.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse