JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk ukultur i Fellesforbundet?

– Politiske trusler er noe helt nytt i Fellesforbundet. Jeg kjenner ikke mitt eget forbund igjen i den måten å opptre på, sier Aps Martin Kolberg.

randi@lomedia.no

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har vært kraftig irritert på en artikkel i forrige utgave av Magasinet. Den handlet om at Fellesforbundets avdeling 650 i Hedmark nekter å drive valgkamp for Hedmark-representantene Anette Trettebergstuen og Knut Storberget, på grunn av deres uttalelser i direktivsaken.

– Hvordan ser du på at en lokal avdeling av Fellesforbundet ikke vil drive valgkamp for Trettebergstuen og Storberget?

– Jeg stiller meg undrende til hvilke politiske krefter som kan stå bak en slik opptreden. Jeg har ikke sett før fra den kanten at det brukes politiske trusler ved uenighet. Dette er et nytt trekk ved forbundet, og forbundets ledelse har et ansvar for at en slik kultur ikke får utvikle seg, sier Kolberg.

Han understreker at han uttaler seg både som medlem av Fellesforbundet siden 1967, som tidligere sekretær i Arbeiderpartiet og som stortingsrepresentant.

– Bør bekymre seg

– Forbundets ledelse bør undre seg mer enn meg, og bekymre seg for utviklingen. Hvis det skulle være tilfelle, slik noen antyder, at motoren i direktivmotstanden i realiteten er motstand mot EØS og EU hos noen miljøer i forbundet, da bør disse miljøene stå fram, sier Martin Kolberg.

Peder Arne Farberg, lederen i avdeling 650, sier til Magasinet at han har fått veldig mye støtte fra grunnplanet for det utspillet, og han er langt fra den eneste. Klubbledere Magasinet har snakket med i andre distrikter, sier også at de nå vil vurdere hvilket parti de skal stemme på.

Mye sinne lokalt

Det er mye sinne på lokalplanet, både i parti og fagbevegelse. For eksempel skriver Ringerikes Blad at tre Ap-veteraner på Jevnaker har meldt seg ut av partiet, slik at Ap ikke lenger har rent flertall i kommunestyret.

Og fra Fellesforbundets avdelinger kommer årsmøtevedtak. For eksempel sier et enstemmig årsmøte i Fellesforbundet Telemark at dersom ikke deres kandidat sier nei til direktivet, må det få konsekvenser ved neste valg. «Fagbevegelsen må ha representanter de kan stole på. Et sted går en grense for hvor mange negativer saker som blir presset gjennom mot fagbevegelsens interesser.»

Også fra årsmøtet til Fellesforbundet i Vestfold er det kommet et rungende nei til å innføre vikarbyrådirektivet. Fylkesavdelingen er svært kritisk til at Ap søker støtte hos Høyre, FrP og Venstre for å få det gjennom i Stortinget.

«Vi må diskutere vårt forhold til det partiet som bryter alliansen med fagbevegelsen», sier vestfoldingene.

– Hva sier du til disse reaksjonene?

– Dette er jo udokumenterte påstander fra Telemark! Hvilke saker er det snakk om?

– Tar feil

Når det gjelder direktivet, mener Martin Kolberg at Farberg tar feil.

– For det første svarte jeg ham faktisk på årsmøtet i Hedmark Ap (ikke Hamar Ap, som Magasinet skrev). Argumentet om at arbeidsmiljølovens §14.12 settes under press ved innføring av direktivet, er galt. Ap mener paragrafen er viktig for å begrense vikarbruken, og LOs juridiske avdeling sa senest i dag under stortingshøringen at det ikke er noen grunn til å frykte ESA.

Hvem kan tro at Ap ville gjort dette hvis vi var usikre? Den største faren for norsk arbeidsliv er borgerlig flertall på Stortinget. Hvis direktivet blir implementert, blir det jo vanskeligere for de borgerlige å forandre på loven, fordi den er internasjonalt forankret, sier Kolberg.

– Uforståelig

Han mener vikarbyrådirektivet er det beste bolverket mot omfattende vikarbruk og ukontrollert innvandring av folk som blir utnyttet her.

Derfor kan han ikke begripe forbundets standpunkt, verken politisk eller intellektuelt, sier han.

– Ditt mantra har jo vært fagbevegelsen, fagbevegelsen. Ubehagelig når partiet og fagbevegelsen kommer til de grader på kollisjonskurs?

– Jo, jeg sover ikke godt når det er så stor avstand. Men jeg er sikker på at Fellesforbundet og LO tar feil. For første gang i mitt politiske liv.

– Hvordan ser du på det fagligpolitiske samarbeidet nå, har det fått en knekk?

– Nei. Det er en fundamental enighet mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet, svarer Martin Kolberg.

Annonse
Annonse