JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvar av en åpen rettssak

Statsminister Jens Stoltenberg kommer foran rettssaken mot Anders Behring Breivik med et sterkt forsvar for det norske demokratiet og det uavhengige rettsvesenet.

– Den forestående rettssaken er et uttrykk for rettssamfunnets håndtering av de mest grusomme voldshandlinger Norge har sett i fredstid, sier statsministeren når han blir spurt om hvilke tanker han gjør seg.

– Jeg har full tillit til at det blir en ryddig og ærlig rettssak der domstolen til slutt avgjør spørsmålene om straff og tilregnelighet.

Han sier det er et par-tre forhold han er særlig opptatt av.

– Det ene er at 22. juli ble demokratiet vårt angrepet, understreker han og peker på at Breiviks terror rammet «det fremste uttrykket for folkevalgt styre», høyblokken i regjeringskvartalet med Statsministerens kontor, og fordi «det fineste i demokratiet vårt, nemlig engasjert ungdom på politisk leir, ble drept.»

– Da er det desto viktigere at vi viser at demokratiet og rettssamfunnet fungerer Det gjør vi ved å gjennomføre et rettsoppgjør som viser at vi har et rettssamfunn, og der vi viser at også de grusomste forbrytelser blir håndtert i henhold til våre lover og regler, sier Jens Stoltenberg.

Han er fullt klar over at det vil innebære ubehag, men det er en pris man betaler.

– Det betyr blant annet at gjerningsmannen vil komme til orde, at han vil få forsvare seg. Det kan jeg forstå at mange synes er ubehagelig. Vi vil få detaljer og synspunkter vi reagerer på og som kan vekke avsky. Men det er nødvendig. Det er nødvendig at vi har en åpen rettssak, ikke minst når vi har å gjøre med så alvorlige forbrytelser.

– Så har jeg vært opptatt av at jeg lever i et land der det ikke er statsminister og politikere, men en uavhengig domstol som avgjør om en gjerningsmann er tilregnelig eller ikke og hvilken dom vedkommende bør få. For meg er det viktig å understreke domstolens uavhengighet, vektlegger han.

– Nettopp fordi det var et angrep på politikerne og politiske institusjoner, på regjeringen, Arbeiderpartiet og AUF, så er det viktig at politikerne ikke går inn og politiserer det uavhengige rettsapparatet, sier han.

Statsministeren snakker jevnlig med mennesker som ble rammet i regjeringsbygget og på Utøya.

– Det minner meg om at dette ikke handler om meg og mine følelser. Det handler om dem som mistet livet, om de etterlatte og de som så og opplevde grusomheter som de nå vil bli minnet om på nytt med rettssaken. Og det handler om dem som ble skadd, som er alvorlig skadd og som vil måtte leve med store skader resten av livet. Og da blir mine følelser små mot den sorg og de belastninger de opplever.

– Hvor mye oppmerksomhet?

Stoltenberg sier han kommer til å følge rettssaken gjennom nyhetssendinger i radio og TV og i aviser, men ikke vil sitte timevis for å følge det som skjer i salen.

– Dels fordi jeg verken har tid eller mulighet til det. Men også fordi jeg mener vi alle har et ansvar for å tenke gjennom hvor mye oppmerksomhet vi mener at den rettssaken skal ta fra oss. For noen som har mistet sine kjære vil det være meningsfullt, mens andre vil ønske å holde litt avstand til den massive dekningen som vil komme.

– Og så er jeg opptatt av at det er en del unge som nærmer seg slutten på et skoleår, skal ha eksamen. Og vi må unngå at gjerningsmannen lykkes i å gjøre enda mer skade ved at deres liv stilles på vent, at de ikke gjør skolearbeid fordi de bruker så mye tid på rettssaken. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse