JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tenker på ofrene

Jens Stoltenberg mener det vil være en fordel for alle som ble rammet av terrorangrepene dersom Anders Behring Breivik blir erklært tilregnelig.

– Hvis domstolen kommer til at han er tilregnelig, og det er de som bestemmer det, så tror jeg mange vil føle at det er en lettelse, sa Stoltenberg i et intervju på Senkveld på TV 2 fredag kveld.

Han begrunner synspunktet med at han tror det er lettere å forholde seg til at Breivik var tilregnelig da han utførte terrorhandlingene og dermed får en normal fengselsstraff.

– Så for alle ofrene, for alle de som ble rammet, så tror jeg det vil være en fordel om domstolen sier at han var tilregnelig, sa Stoltenberg.

– Les også: Maner pressen til forsiktighet

Han understreket samtidig at det er domstolen som skal ta avgjørelsen.

Forsvarer demokratiet

Stoltenberg er i forkant av rettssaken opptatt av å forsvare det uavhengige rettsvesenet og det norske demokratiet.

– Den forestående rettssaken er et uttrykk for rettssamfunnets håndtering av de mest grusomme voldshandlinger Norge har sett i fredstid, sa statsministeren til NTB da han ble spurt om hvilke tanker han gjør seg om den forestående rettssaken.

– Jeg har full tillit til at det blir en ryddig og ærlig rettssak, der domstolen til slutt avgjør spørsmålene om straff og tilregnelighet, sa Stoltenberg og la til:

– Nettopp fordi det var et angrep på politikerne og politiske institusjoner, på regjeringen, Arbeiderpartiet og AUF, så er det viktig at politikerne ikke går inn og politiserer det uavhengige rettsapparatet.

– Les også: 106 mill. til terrorsaken

Rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik starter mandag. Etter to sakkyndigrapporter med motstridende konklusjoner er det tilregnelighetsspørsmålet det er knyttet mest spenning til.

Innebærer ubehag

Statsministeren understreker at det er viktig å vise at demokratiet og rettssamfunnet fungerer, fordi det var nettopp det norske demokratiet som ble angrepet 22. juli.

Han peker på at Breiviks terror rammet «det fremste uttrykket for folkevalgt styre», høyblokken i regjeringskvartalet med Statsministerens kontor, og fordi «det fineste i demokratiet vårt, nemlig engasjert ungdom på politisk leir, ble drept.»

– Dette viser vi ved å gjennomføre et rettsoppgjør som viser at vi har et rettssamfunn, og der vi viser at også de grusomste forbrytelser blir håndtert i henhold til våre lover og regler, sier Stoltenberg.

– Les også: Vil be om frifinnelse

Han er fullt klar over at det vil innebære ubehag, men det er en pris man betaler.

– Det betyr blant annet at gjerningsmannen vil komme til orde, at han vil få forsvare seg. Det kan jeg forstå at mange synes er ubehagelig. Vi vil få detaljer og synspunkter vi reagerer på og som kan vekke avsky. Men det er nødvendig. Det er nødvendig at vi har en åpen rettssak, ikke minst når vi har å gjøre med så alvorlige forbrytelser, sier statsministeren. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse