JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FN kritisk til returavtale

FN stiller kritiske spørsmål til Norges omstridte returavtale med Etiopia i et brev nylig sendt til norske myndigheter.

Etter at Norge inngikk en omstridt returavtale med Etiopia i januar, skal rundt 700 etiopiere med avslag på sine asylsøknader sendes hjem. Saken har skapt mye debatt i Norge. Nå melder også FN seg på banen.

I et brev til norske myndigheter som NRK har fått tilgang til, stiller FNs spesialrapportør for migranters rettigheter fem kritiske spørsmål til returavtalen.

– Avtalen kommer ikke med noen garantier for at de returnerte asylsøkerne ikke vil bli utsatt for trakassering, forfølgelse, diskriminering eller straffeforfølgelse når de returneres, heter det i brevet ifølge NRK.

– Les også: Rikker seg ikke

Det stilles også spørsmål om hvordan norske myndigheter vil se til at pengene som Etiopia etter avtalen vil motta for hver landsmann som returneres kommer de returnerte etiopierne til gode.

– Det bør være en vekker i Utenriks- og Justisdepartementet at man får så skarpe spørsmål fra FN. Dette er snakk om menneskerettighetsbrudd, det er snakk om et forferdelig regime, med et forferdelig hemmelig politi som vi sender disse menneskene til, sier Venstre–leder Trine Skei Grande til NRK.

FN har gitt norske myndigheter 60 dager til å svare på kritikken i brevet, som er datert 23. mars og også er sendt etiopiske myndigheter. Senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Trond Øvstedal, sier at brevet fra FN er mottatt og vil ikke kommentere saken utover at brevet vil bli besvart innen fristen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse