JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jagerfly får konsekvenser

Regjeringen innrømmer nå at kampflykjøpet vil ramme andre områder hardt, blant annet skole, helse og samferdsel.

– Når vi enkelte år skal bevilge over fire milliarder kroner oppå et forsvarsbudsjett, som allerede i utgangspunktet er Europas høyeste per innbygger, må det få konsekvenser for noe. Det blir per definisjon mindre penger til helse, skole, samferdsel og andre oppgaver. Det er den primære grunnen til at vi utvider anskaffelsesperioden, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til Bergens Tidende.

Færre fly?

For å hindre at de amerikanske F-35-flyene sluker alt økonomisk handlingsrom vil flykjøpet spres over flere år, og antall fly kan bli redusert fra 52 til 46. Men dette løser ikke alle utfordringene:

– Selv med en lengre gjennomføringsperiode vil kampflyanskaffelsen være krevende og ha langsiktige konsekvenser både for forsvarsstrukturen og andre politikkområder, heter det i Forsvarets langtidsmelding.

– Les også: Tror på kampfly-levering i 2018

Handlingsregelen skal følges

Forsvarsministeren avviser imidlertid fullstendig muligheten for å dekke flykjøpet utenfor ordinære budsjetter og handlingsregelen.

– Det er helt uaktuelt. Det er riktig at etterspørselsvirkningen i Norge blir mindre av å kjøpe kampfly i USA enn å ansette sykepleiere i Norge. Men vi har en handlingsregel, og den vil vi forholde oss til, ikke minst fordi den er disiplinerende overfor hele samfunnet. Etter det jeg forstår er også Høyre enig i dette.

– Les også: – Blir ikke dyrere

Frp krever at kampflyene finansieres uten at det tas hensyn til handlingsregelen.

– Regjeringen kan ikke gjøre noe annet enn å gjennomføre anskaffelsen på utsiden av handlingsregelen. Det kan ikke være meningen at dette skal tas innenfor handlingsregelen. Det vil gå på bekostning av alt mulig annet, fra eldreomsorg til skole og samferdsel, sier Frp–leder Siv Jensen, som understreker at partiet støtter flykjøpet. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse