JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha maksgrense for partigaver

Venstres landsmøte vil trolig vedta et forslag som setter tak på hvor mye penger partiene kan motta i gaver.

Forslaget begrunnes med et sterkt ønske om å sette en stopper for millionstøtten fra LO til Arbeiderpartiet. Begrensningen skal gjelde både den rene partistøtten og tilskudd og gaver som er direkte knyttet til valgkamp.

Forslaget som skal legges fram for landsmøtet søndag sier imidlertid ikke noe om hvor grensen bør gå.

Valgtilsyn

Venstre kan også komme til å gå inn for at kontrollen med gjennomføring av valg i Norge fjernes fra Kommunal- og regionaldepartementet og isteden tas hånd om av et sentralt valgtilsyn.

– Les også: Vil drille partiet i etikk

Venstres landsmøte har for første gang valgt å flytte store deler av debatten om de politiske uttalelsene ut av landsmøtesalen og inn i tre atskilte gruppesesjoner. Selve vedtakene skal gjøres av et samlet landsmøte søndag, men mye av grunnlaget gjøres i gruppearbeidene lørdag.

Gruppen som diskuterte uttalelsen om valgordningen klarte ikke å bli enig om valgtilsyn, og dette forslaget legges derfor åpent fram for landsmøtet søndag.

Stemmestrid

Det samme gjelder et forslag fra Unge Venstre om å endre valgordningen slik at hver stemme teller tilnærmet like mye.

– Mitt hjemfylke Sogn og Fjordane er like mye et distriktsfylke som Finnmark. Vi har flere innbyggere, men likevel færre representanter på Stortinget. Jeg ser ikke hva som er demokratisk med dagens arealtillegg som gjør at det blir slik, sier forslagsstiller og Unge Venstre–leder Sveinung Rotevatn.

– Les også: Anonyme partigaver er korrupsjon

Forslaget delte gruppesesjonen på midten med 37 delegater som stemte for og 36 delegater som stemte mot. Det legges dermed fram til åpen diskusjon for landsmøtet søndag.

Andre deler av uttalelsen om demokrati handler om fra før kjente Venstre-standpunkt som å gå inn for å senke stemmerettsalderen til 16 år og å si ja til politisk reklame. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse