JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye kampfly settes på bakken

Planlagt flytid for de nye kampflyene er redusert med 3.540 timer i året.

Det gjøres blant annet for å spare penger, bekrefter forsvarsministeren.

Våren 2011 var planen at Norges nye F-35-kampfly skulle være på vingene i 12.640 timer i året. I Forsvarets langtidsplan er flytiden redusert til 9.100 timer. Tiden flyene skal være på vingene er dermed redusert med 28 prosent, skriver Bergens Tidende.

Litt av reduksjonen skyldes at det skal kjøpes inn fire færre fly enn opprinnelig planlagt, 52 mot tidligere 56, men det er ikke hele forklaringen. I de nye anslagene er gjennomsnittlig flytid i året per fly redusert fra 225 til 175 timer.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sier at en sentral forklaring er mer bruk av avanserte simulatorer i pilotopplæringen.

– Vi sparer over 120 millioner kroner årlig bare i drivstoffutgifter med dagens priser. I tillegg reduseres vedlikeholdsmengden og slitasjen på flyene, men det får ikke operative konsekvenser, sier Espen Barth Eide.

– Spørsmålet er egentlig ikke hvorfor antallet flytimer er så mye lavere i dag, men heller hvorfor det var så høyt før. Vi har gjort nye beregninger, med nye forutsetninger, som viser at vi ikke trenger så mange timer som vi først trodde, sier forsvarsministeren til Bergens Tidende. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse