JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestinsk optimisme

Statsminister Salam Fayyad har gått i spissen for palestinsk statsbygging gjennom en toårsplan. En palestinsk sentralbank og et statistisk sentralbyrå er på vei, samtidig som man bereder grunnen for en offentlig pensjonsordning.

stig.christensen@lomedia.no

Hundrevis av utviklingsprosjekter, ofte i et samarbeid mellom offentlig og privat sektor, er en del av Fayyads politikk.

- Han understreket også at det er viktig å få med arbeidslivets parter i byggingen av den nye staten, sier Gerd Kristiansen etter møtet med den palestinske statsministeren i forrige uke. Hun ledet en delegasjon fra norsk LO til Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Fayyad understreket på møtet at de nå bygger en infrastruktur med tanke på en framtidig palestinsk stat. På denne måten gjør de to ting, både forhandlinger om fred, men også aktiv klargjøring for en egen statsdannelse.

- Vi fortsetter å bygge for fullt, tross alle vansker, sa Salam Fayyad på møtet, der han også kom med svært mange lovord om Norges innsats for palestinerne. Det norske bidraget er på 850 millioner årlig.

Statlige institusjoner

Fayyads linje er å yte ikke-voldelig motstand mot de jødiske bosettingene og muren, samtidig som han bygger ut statlige institusjoner og infrastruktur med vekt på større økonomisk uavhengighet av Israel. Statsministeren åpner stadig nye skoler, veier og bygninger av ulikt slag.

Fayyads voksende popularitet har ført til misnøye i deler av Fatah, som ser på ham som en trussel. Hans bakgrunn som teknokrat og manglende partitilknytning blir brukt mot ham. I en fersk rapport fra Verdensbanken heter det at institusjonsbyggingen på Vestbredden er en suksess, samt at det har vært en økonomisk vekst på 8 prosent, mens skatteinngangen er 15 prosent over det budsjetterte.

Skatt

Lederen i PGFTU i Ramallah, Husain Al-Foqahaa forteller at palestinere som tjener over 3 600 kroner i måneden, betaler rundt 5 prosent i skatt. Det er langt fram til et utbygd velferdssamfunn, og diskusjonen om skatteinntekter og nivå er et av mange problemer som må diskuteres i byggingen av den palestinske staten.

– Fayyads plan med å bygge ut skole, helse, vei og elektrisitet er for god til å mislykkes, mener Roger Hansen, som deltok på turen. Peggy Hessen Følsvik mener LO nå må benytte situasjonen til å bakke opp palestinernes vilje til å bygge sin egen stat.

Også Renee Rasmussen, leder i Musikernes Fellesorganisasjon var godt fornøy etter møtet med statsministeren:

– Det handler også om å arbeide for kulturfeltet, likestilling og om å bekjempe vold i hjemmene. Høy arbeidsledighet har blant annet slike konsekvenser, sier hun.

LO og den palestinske fagbevegelsen, PGFTU, skrev under en femårig avtale under besøket i Nablus, der LO årlig bidrar med 1,3 millioner kroner.

Annonse
Annonse