JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Gratulerer!

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, gratulerer Fellesforbundet med et godt resultat i frontfaget.

ane.borrud@lomedia.no

- Nå er det nok mange som er glade og fornøyde, sier Erna Hagensen i en kommentar til at frontfaget kom i havn søndag formiddag, nesten 12 timer på overtid.

Selv er hun også fornøyd med resultatet, og mener at Fellesforbundet har fått gjennomslag for mange viktige krav.

14 dagers pappaperm med lønn

Et av kravene Fellesforbundet gikk høyt ut på banen med før forhandlingene, var at pappaene skulle få 14 dagers permisjon med lønn i forbindelse med fødsel. Dette er en rettighet i offentlig sektor, mens mange i privat sektor ikke har dette. Fellesforbundet fikk gjennomslag for å få permisjon med lønn inn i forbundets overenskomster.

- Jeg er glad for at de fikk gjennomslag for pappapermen. Det var et viktig krav for Fellesforbundet, og det var viktig for oss andre at de tok den fighten, sier forbundslederen.

Men Hagensen tar ingenting som en selvfølge i de kommende forhandlingene i eget forbund.

- Når Fellesforbundet har fått igjennom dette kravet hos Norsk Industri, vil det virke rart om ikke NHO Service går med på det samme. De store sakene fra frontfaget pleier å gå gjennom i de andre forhandlingene. Men man vet jo aldri. Det kommer i alle fall ikke til å komme av seg sjøl, sier hun.

Hun understreker at det hjelper at Fellesforbundet har fått dette på plass, men at kampen ikke er vunnet automatisk.

- Dette er en kamp vi må ta. Det er urettferdig at de lavlønte ikke skal ha samme mulighet til å stille opp for mor og barn i forbindelse med fødsel, som de med høyere lønn som har råd til å ta seg fri. Det er jo ikke bare mor som får barn. Far får også barn, sier hun.

Innleie

Et annet krav som i følge Fellesforbundet sine nettsider er innfridd, er kravet om at innleide vikarer fra vikarbyråer skal være omfattet av tariffavtalen som gjelder i bedriften som leier dem inn. Dette har vært et viktig krav i kampen mot sosial dumping. Ved at alle som jobber i samme bedrift jobber på samme avtale, vil en unngå at vikarbyråene kan utkonkurrere de fast ansatte med lavere lønninger.

- Jeg forventer at vi sammen med BNL (Byggnæringens Landsforening) får på plass tilsvarende resultat for anleggsbransjen, slår Hagensen fast.

Hun ser større utfordringer med å få dette på plass i forhandlingene med NHO Service.

- NHO Service organiserer også bemanningsbransjen, og et slikt krav vil gjøre det vanskelig konkurransemessig for dem, mener hun.

Hotell- og restaurant

Nå som frontfaget er i havn, er Hagensen spent på hva resultatene blir for hotell- og restaurantbransjen. Fredag 30. mars brøt Fellesforbundet meklingen for hotell og restaurant. En eventuell streik på Riksavtalen (hotell, restaurant, reiseliv) vil starte fra arbeidstidas begynnelse torsdag 19. april, med meklingsfristen midnatt onsdag 18. april.

- Denne bransjen representerer lavlønnsyrkene, og legger rammene for andre lavlønnsyrker hos oss, forklarer Hagensen.

Det er knyttet stor spenning til forhandlingene for vekterne og renholderne som er organisert i Arbeidsmandsforbundet. Både forhandlingene på vekteroverenskomsten og renholdsoverenskomsten endte i streik i 2010. Av Arbeidsmandsforbundets overenskomster er det renhold som først skal ut i forhandlinger, 23. april.

Trykk her for å lese hele meklingsforslaget

Annonse

Flere saker

Annonse