JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedrifter stopper sykepenger

Forbundet Industri Energi har opplevd en markert økning av saker der arbeidsgiver underkjenner sykemeldinger og nekter å utbetale sykepenger.

stig.christensen@lomedia.no

Det er forbundsbladet Industri Energi som melder dette i nr 1 i år. På spørsmål fra LO-Aktuelt om arbeidsgiverne er blitt hardere i klypa på dette området, svarer advokat Karianne Rettedal i Industri Energi slik:

– Ja, det er absolutt blitt et hardere klima med større mistenkeliggjøring.

Hun kan ikke si om dette også er et fenomen som gjør seg gjeldende på andre områder av arbeidslivet.

Tungt arbeid

Problemet har særlig gjort seg gjeldende i forpleiningsbransjen offshore. Rettedal påpeker at man der ofte har tungt arbeid, som kan gi sammensatte problemer, ikke minst muskel- og skjelettlidelser som kan variere i intensitet. Hun mener bedriftene er blitt alt for raske til å stoppe utbetaling av sykepenger i arbeidsgiverperioden på 16 dager.

– Man kunne sendt et varsel til arbeidstakeren, sier Rettedal som mener at manglende kommunikasjon med den ansatte er noe av problemet. Hun viser også til at leger har reagert på bedriftenes steile holdning.

Arbeidsgiver har rett til å holde igjen sykepenger ved kvalifisert mistanke om at sykdom ikke er reell, men advokat Rettedal mener arbeidsgiver bør vokte seg vel for å lage enda større vanskeligheter for folk som er syke. Det nye er at arbeidsgiver så raskt går til det skritt å stanse sykepenger.

Forsterket sykemelding

Hvis arbeidsgiver går til det skritt å nekte utbetaling av sykepenger, må den sykmeldte gå tilbake til legen og be om forsterket legeerklæring.

– Da løser det seg gjerne, sier Karianne Rettedal.

Kontakte NAV

Hvis sykepengene uteblir kan den sykmeldte kontakte NAV (innen tre uker) som kan forskuttere sykepenger. NAV må da ha ansettelseskontrakt, lønnsslipp og legeerklæring. Hvis NAV finner ut at arbeidstakeren er reelt syk, vil de kreve sykepengene tilbakebetalt fra bedriften.

Hvis arbeidstaker får avslag hos NAV, kan hun bringe saken inn for Ankenemnd for sykepenger i arbeidsgiverperioden. Det er en tvistenemnd som tar stilling til om vilkårene for sykemelding er innfridd. Uten medhold der kan partene bringe saken inn for domstolen.

Ingen generell tendens

Eva Eikvåg i sekretariatet for Ankenemnda i NAV gir uttrykk for at den økningen som Industri Energi har opplevd, ikke er en tendens de har registrert i første halvdel av 2011, som er siste periode de har tall for.

Inger Hagerup i Samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet sier til LO-Aktuelt at hun ikke har hørt om tilsvarende økninger som Industri Energi har opplevd, innen hennes forbundsområde. Heller ikke advokat Thrine Skaga i Fagforbundet har registrert slike tendenser innen kommunesektoren.

Annonse

Flere saker

Annonse