JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltidsansatte en minoritet

I halvparten av kommunene jobber færre enn 1 av 4 ansatte i helse- og omsorgssektoren heltid. I dag møttes Fagforbundet, Sykepleierforbundet og KS for å diskutere hvordan det kan bli flere heltidsansatte.

Som utgangspunkt for debatten la Fafo-forsker Leif E. Moland fram rapporten «Hvordan kan kommunene tilby flere heltidsstillinger», som han har skrevet sammen med Ketil Bråthen. Det fins intet enkelt svar, men panelet var enig om at mye er mulig, hvis man har viljen til forandring.

Mye deltid nå

Og panelet besto av Jan Davidsen, Fagforbundet, Solveig Kopperstad Bratseth fra Sykepleierforbundet og Sigrun Vågeng, KS. Alle uttalte klart at de ønsket en sektor basert på heltid. Utgangspunktet er imidlertid vanskelig, da de fleste i kommunesektoren jobber deltid.

I halvparten av kommunene jobber under 25 prosent av de ansatte i pleie- og omsorgssektoren heltid.

Endringer

Forsker Leif Moland mente Fagforbundets leder Jan Davidsen hadde flyttet seg flere hakk i retning av å spørre hva arbeidslivet har behov for.

Jan Davidsen sa det selv slik på Fafo-seminaret:

– Vi må ta utgangspunkt i behovet for arbeidskraft.

Han ville organisere slik at det er mulig å jobbe i hele stillinger. Svaret er ikke enkelt. Ett innspill fra Davidsen var å prøve ut flere lokale tiltak og legge vekt på partssamarbeid lokalt.

– Vi må synliggjøre hvordan dagens deltidsansatte kan få organisert livet sitt i heltidsjobb, var et av hans innspill. Et annet hovedpunkt var å fordele belastningen, at flest mulig må dele på å fylle opp arbeidskraftbehovet i helgene. Han ville heve ubekvemstilleggene, og ha faste vikarer som kan jobbe flere steder.

Høyere grunnbemanning

Nestleder Bratseth i Sykepleierforbundet supplerte:

– Vi har fjernet parolen «rett til deltid». Vi vil jobbe for heltid.

Bratseth understreket at syv av ti sykepleierstudenter ønsker å jobbe heltid, men at langt færre får tilbudet. Hun ville ha høyere minimumsbemanning og pekte på at situasjonen preges av høyt tempo, høyt sykefravær og utstøting.

– Kommunene må tørre å bruke pengene litt før, framfor å reparere skadene etterpå, mente nestlederen.

Sentralt – lokalt

Partiene på høyresiden vil ha vekk bestemmelsen om at organisasjonene sentralt skal gi dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Sigrun Vågeng har fått henvendelser fra sine medlemmer i KS om å myke opp loven på dette punktet. Davidsen mener dagens ordning er god og viste til at de aller fleste søknader om dispensasjon blir innfridd. Vågeng la stor vekt på å få til dialog og samarbeid og påpekte at man må starte opp prosessen innen dagens lovverk.

Flere helger

Forsker Leif Moland pekte på at eneste løsning ikke nødvendigvis er slik at den eneste løsningen er å jobbe flere helger. Han mente 11 timers økter gjennom hele helgen ville gjøre mye.

Sykepleiernes representant var åpne for slike løsninger. Moland pekte på at heltidsmålet må formuleres hele tiden. Davidsen påpekte at man har snakket og snakket i mange år uten å få til noe, og ingen ga uttrykk for at det ikke var noen lett vei fram.

Hovedinntrykket fra møtet er likevel at viljen til å gå sammen for å få til løsninger er større enn på lenge. Som Sigrun Vågeng sa om sine meddebattanter i Fagforbundet og Sykepleierforbundet:

– Jeg har lyst til å gi Jan og Solveig ros for å være modige fagforbundsledere.

Annonse

Flere saker

Annonse