JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sa nei til Boeing-møte

Amerikanske Boeing ble kontant avvist da de ba om et møte med norske myndigheter for å diskutere et alternativ til kampflykjøpet fra Lockheed Martin.

I et brev datert 14. februar ber toppsjefen i Boeing, verdens største flyprodusent, om et møte med forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

Temaet var muligheten for at Norge skal kjøpe et antall F-18 jagerfly fra Boeing for å avlaste den snart foreldede F-16-flåten mens konkurrenten Lockheed Martin gjør seg ferdige med produksjonen av F-35, skriver Aftenposten.

– Les også: – Budsjett holder rammen

Brevet fra Boeing vakte ikke noen spesiell interesse hos Forsvarsdepartementet, som i et brev signert statssekretær Roger Ingebrigtsen avviste å ha noe møte.

Dette får Jan Arild Ellingsen, forsvarspolitisk talsmann i Frp, til å reagere.

– Jeg synes dette er uklokt og svært arrogant. Jeg tror ikke at Ingebrigtsen er klar over dimensjonen av hva han sier. Hvis vi ønsker å prioritere norsk våpenindustri til USA samtidig som vi avviser en av deres egne store produsenter, tror jeg det vil føre til hevede øyebryn i Pentagon, i utenriksdepartementet og andre deler av det politiske USA, sier han og mener at Norge burde sagt ja til et møte.

– Les også: Tviler på kampflyløfte

F-35, som Norge har valgt som ny flytype, er sterkt forsinket samtidig som det er stor usikkerhet om kostnadene. Stortinget skal i juni ha en grundig gjennomgang av kampflykjøpet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse